EuroCloud Day: a kormányzat is spórolhat a cloud computing megoldásokkal

forrás Prim Online, 2012. május 21. 14:43

A cloud computing megoldásokkal, azaz az igény szerint felhasználható online informatikai szolgáltatásokkal nem csak a vállalatok, de a kormányzat is jól járhat, mivel az költséghatékonyabb lehet, miközben agilisabbá és innovatívabbá is teheti a közszféra intézményeit – derül ki az EuroCloud Magyarország stratégiai alapvetéséből, amelyet a május 23-i – összesen 14 európai városban, köztük Budapesten megrendezendő – EuroCloud  Day 2012 rendezvényen ismertetnek majd.

A kormányzaton belül jelenleg az informatikai szolgáltatások szétdaraboltak, nagyon heterogén minőségűek. A jelenleg működő alkalmazások jelentős része technológiailag és szakmai szempontból is lecserélendő, ez viszont a hagyományos módszerek alkalmazásával sok-sok évet és rengeteg forrást igényelne. Megtérülésük a hagyományos üzleti modellben kérdéses, ezért jellemzően a fejlesztési igény felmerülését követően még számos évet – sokszor egy évtizedet – kell várni a minőségi előrelépésre.

Ezzel szemben a cloud computing, azaz a felhő alapú megoldásoknak több olyan előnyük is van, amelyekkel a kormányzat belső működése hatékonyabbá tehető – derül ki abból a stratégiai alapvetésből, amelyet az EuroCloud Magyarország Egyesület készített a kormányzat számára. A több európai ország cloud computing stratégiáit elemző tanulmány részleteit az egyesület által a budapesti Hotel Ramadában május 23-án tartandó EuroCloud Day 2012 rendezvényén ismertetik.

Jelszó: költséghatékonyság

Az EuroCloud stratégiai kutatása szerint a belső működés tekintetében a cloud computing előnyei közül a szolgáltatásorientáció a kulcsszó, hiszen ebből háromfajta előnyt is lehet realizálni: költséghatékonyságot, agilitást és innovációt. Költséghatékony, mert szolgáltatásalapú működés keretében a szolgáltatás igénybe vevője és annak nyújtója egyaránt felelősséget visel a szolgáltatás egy-egy jól meghatározott aspektusáért, mely szerint mind a megrendelőnek mind szolgáltatónak érdeke a költségek leszorítása. Agilis, mert a megrendelő számára érték, hiszen az üzlet folyamatosan mozgásban van, amit a belső informatika jelenleg hatalmas fáziskéséssel képes csak követni. Végül innovatív, mert a szolgáltatás-fókusz megteremti a folyamatos szolgáltatásfejlesztés lehetőségét, és teret enged az innovációnak.  

Egy másik a napokban megjelent felmérés szerint, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Információs Erőforrás Menedzsment Kutatóközpontja és az IFUA Horváth & Partners készített, a magyar vállalatok már felismerték a cloud computing költségcsökkentési lehetőségeit. A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége által támogatott tanulmányból az derült ki, hogy a magyar vállalkozók a költségcsökkentést keresik minden fajta fejlesztésben, amire ideális megoldás a felhőalapú számítástechnika.

Európai cloud nap

Az EuroCloud Magyarország Egyesület az európai EuroCloud Europe hazai tagszervezeteként 2011-ben jött létre. A civil szervezet célja a cloud technológiák és üzleti modellek hazai piacon történő népszerűsítése, a felhő alapú megoldásokkal rendelkező tagvállalatok érdekeinek képviselete. Az egyesület fontosnak tartja a kiemelkedő cloud megoldások és szolgáltatások elismerését és díjazását.

A május 23-i EuroCloud Day 2012 rendezvényt a budapesti helyszínnel együtt a kontinens 14 országában egy időpontban rendezik meg, ezzel ez lesz a cloud computing iparág eddigi legnagyobb európai rendezvénye. A tanácskozás célja a kiemelkedő felhő alapú IT technológiai újítások díjazása és a cloud computing költségcsökkentő és hatékonyságnövelő előnyeinek bemutatása a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok és a közigazgatási szervezetek képviselői számára. Emellett külön kerekasztal beszélgetéseket folytatnak majd a meghívottak a cloud iparágba való befektetési lehetőségekről, továbbá arról, hogy az innovatív feltörekvő vállalkozások (startup-ok) számára milyen lehetőségeket rejt a cloud modell.

A rendezvény Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének videó üzenetével kezdődik. Az előadók között lesz Rainer Zinow az SAP online on-demand stratégiáért felelős senior alelnöke, Forrest Lin a Kínai Elektronikai Intézet főtitkár-helyettese, Halácsy Péter, a jelentős nemzetközi sikereket elért Prezi társalapítója, továbbá Poros Gábor a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója és Imolay Olivér az iMotion partnere. A rendezvényen kerekasztal beszélgetésekben vitatja a cloud computing helyzetét és jövőjét Polgár Pál a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektvezetője, Futó Iván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tanácsadója, Makra Zsolt a Docler Investments ügyvezetője, Nagy Kálmán a Concorde Vállalati Pénzügyek ügyvezető igazgatója és Herczku György a KBC Securities Corporate Finance igazgatója.

További információ:
http://www.eurocloud.hu/eurocloud-day-2012/
http://www.eurocloud.hu/eurocloud-day-2012-registration-form-h/
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59