A tabletekkel újra felfedezhetjük a tapintás élményét

forrás Prim Online, 2012. június 13. 11:10

Születendő gyermekként a bőrünkön keresztül érzékeljük először a külvilágot, így nem csoda, hogy egész életünkben az érintést keressük. A jelenlegi audiovizualitásra fókuszáló világban sem kell félnünk a tapintás háttérbe szorulásától: ez az érzékelésünk immár új értelmet nyer, hiszen már a táblagépünkkel is vezéreljük a digitális teret.

„Még alvás közben is folyamatosan üzemel a tapintásérzékelésünk, enélkül azt sem észlelnénk, hogy van-e rajtunk takaró. Napközben viszont a minket érő auditív és vizuális információdömping miatt mintha háttérbe szorulna ez a fajta érzékelés, hiszen a számítógéptől a laptopig tart az a környezetünk, amelyre támaszkodva gyűjtjük a mindennapi életünk legapróbb mozzanatait is meghatározó információkat nap mint nap - mondja dr. Buda Botond ideggyógyász. A szakember szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magzat elsőként a bőrén át fogadja be a külvilágot, így ez az érzékelés élete minden pillanatában meghatározó lesz.

„A gondolkodás fejlődésének egyik alappillére a tapintás, amely a bőrön keresztül érezhető minden ingerre értendő, így az nem korlátozódik csak a kézre. Csecsemőkorban a világ megismerésének is ez az első csatornája. Nemcsak a finommozgások fejlődését segíti, hanem általános fejlesztő hatással bír. Azonban a taktilis fejlődés hiánya, a későbbiekben tanulási nehézségeket is okozhat” – figyelmeztet Hajdú Ágnes, a figyelemhiányos hiperaktív gyerekekkel foglalkozó ADHD Magyarországért Alapítvány elnöke. Azoknál az óvodásoknál, iskolásoknál azonban, akik komplexen használják az érzékelést – például nemcsak ecsettel, hanem ujjal is festenek –, a figyelemzavar kevésbé fordul elő. „Ezt az élményt adja vissza a táblagépek világa is, ahol a gyerekek megtapasztalhatják a kézzel alkotás lehetőségét. Ráadásul a figyelem fejlesztéséhez fontos, azonnali visszajelzést kapnak a képernyőn, hiszen amint megérintik azt, a monitoron máris történik valami, vagyis sikerélményhez juthatnak” – teszi hozzá Hajdú Ágnes.

Ahogy a szakember is említi, a tabletek egy új, érinthető virtuális világot testesítenek meg, mellyel egy napjainkban elfeledett érzékszervünket fedezhetjük fel újra. Ezáltal pedig ismét értelmet nyer a tapintás: a mindennapokban betöltött szerepe mellett az audiovizuális eszközzel új élmények válnak elérhetővé. „A tabletek érintése tekinthető akár a kézzel alkotás bárki számára hozzáférhető 21.századi lehetőségének is ” – magyarázza dr. Buda Botond.

Nemcsak a tanulást, a kreativitást segítheti a tablethasználat, hanem a megszámlálhatatlan alkalmazás által akár a háziasszonyok, az utazók, a sportolók is érinthető élménnyé tehetik hobbijukat. A T-Mobile 101 tablet élménye között bárki csemegézhet a hasznos vagy éppen szórakoztató applikációk között.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30