A Fujitsu naganói üzeme új rendszerrel nyeri ki a rezet a szennyvízből

forrás Prim Online, 2012. július 28. 08:37

A Fujitsu bejelentette, hogy naganói üzeme Japánban elsőként állított üzembe olyan szennyvízkezelő rendszert, amely nagy rézkoncentrációjú iszap előállításával segíti a réz hatékony kinyerését az ipari szennyvízből.

A Fujitsu létesítményeinek üzemeltetéséért felelős Fujitsu Facilities Limited a Toshiba Corporationtől szerezte be az új rendszert, amellyel az réz nagy hányada (legalább 90%-a) kinyerhető a rezet tartalmazó szennyvíziszapból. Így a réz a szennyvízkezelésben használt kemikáliák és más káros anyagok mennyiségének csökkentésével, nyereségesen újrahasznosítható. A felhasznált vegyi anyagok körét mintegy 75%-kal mérséklő új rendszer kíméli a környezetet és a működési költségeket is lefaragja. Emellett csökkenti a szükséges feldolgozási időt és a szennyvízkezelés helyigényét.

A Fujitsu vizsgálatokkal ellenőrzi az új rendszer hatását, miközben működési tapasztalatokat gyűjt. Az eredmények alapján fontolóra fogja venni az új rendszer használatának kiterjesztését a Fujitsu Csoport más gyártólétesítményeire.

A Fujitsu Csoportnál futó Környezetvédelmi Program VI. szakaszának  részeként a Fujitsu csökkenteni kívánja az általa termelt hulladék mennyiségét. Az elsősorban nyomtatott áramköri lapkákat fejlesztő és gyártó naganói üzem régóta törekszik a gyártás során keletkező szennyvíz réztartalmának hatékonyabb kinyerésére. Emellett a keletkező szennyvíziszap és a gyártási folyamatban felhasznált vegyi anyagok mennyiségét is csökkenteni szeretné.

Jövőbeni tervek
A naganói üzem azt tervezi, hogy a megoldást fokozatosan más helyszíni szennyvízkezelő rendszerekre is kiterjeszti. 2012 októberétől kezdve az üzem a Fujitsu Csoport által másutt már alkalmazott rézoxid-átalakító technológiát4 is bevezeti a nagy hozzáadott értékű réz-oxid feldolgozására. Az új szennyvízkezelő rendszer a rézen kívül más értékes anyagok kinyerésére is alkalmas, ezért értékelni fogják kiterjesztésnek lehetőségeit a naganói üzemen belül és a Fujitsu Csoport más gyártólétesítményeire is.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59