A Fujitsu naganói üzeme új rendszerrel nyeri ki a rezet a szennyvízből

forrás Prim Online, 2012. július 28. 08:37

A Fujitsu bejelentette, hogy naganói üzeme Japánban elsőként állított üzembe olyan szennyvízkezelő rendszert, amely nagy rézkoncentrációjú iszap előállításával segíti a réz hatékony kinyerését az ipari szennyvízből.

A Fujitsu létesítményeinek üzemeltetéséért felelős Fujitsu Facilities Limited a Toshiba Corporationtől szerezte be az új rendszert, amellyel az réz nagy hányada (legalább 90%-a) kinyerhető a rezet tartalmazó szennyvíziszapból. Így a réz a szennyvízkezelésben használt kemikáliák és más káros anyagok mennyiségének csökkentésével, nyereségesen újrahasznosítható. A felhasznált vegyi anyagok körét mintegy 75%-kal mérséklő új rendszer kíméli a környezetet és a működési költségeket is lefaragja. Emellett csökkenti a szükséges feldolgozási időt és a szennyvízkezelés helyigényét.

A Fujitsu vizsgálatokkal ellenőrzi az új rendszer hatását, miközben működési tapasztalatokat gyűjt. Az eredmények alapján fontolóra fogja venni az új rendszer használatának kiterjesztését a Fujitsu Csoport más gyártólétesítményeire.

A Fujitsu Csoportnál futó Környezetvédelmi Program VI. szakaszának  részeként a Fujitsu csökkenteni kívánja az általa termelt hulladék mennyiségét. Az elsősorban nyomtatott áramköri lapkákat fejlesztő és gyártó naganói üzem régóta törekszik a gyártás során keletkező szennyvíz réztartalmának hatékonyabb kinyerésére. Emellett a keletkező szennyvíziszap és a gyártási folyamatban felhasznált vegyi anyagok mennyiségét is csökkenteni szeretné.

Jövőbeni tervek
A naganói üzem azt tervezi, hogy a megoldást fokozatosan más helyszíni szennyvízkezelő rendszerekre is kiterjeszti. 2012 októberétől kezdve az üzem a Fujitsu Csoport által másutt már alkalmazott rézoxid-átalakító technológiát4 is bevezeti a nagy hozzáadott értékű réz-oxid feldolgozására. Az új szennyvízkezelő rendszer a rézen kívül más értékes anyagok kinyerésére is alkalmas, ezért értékelni fogják kiterjesztésnek lehetőségeit a naganói üzemen belül és a Fujitsu Csoport más gyártólétesítményeire is.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még nagyon kevesen vetik be az építőipar "csodafegyverét"

A magyar építőipar hároméves lemaradásban van, nem a Nyugathoz, önmagához képest, hangzott el a Portfolió által szervezett, Építőipar 2021 elnevezésű konferencián. A lemaradás okát az előadók szerint az ágazat digitalizációs visszamaradottságában kell keresni. A megoldás a BIM (Building Information Modelling), vagyis az épületinformáció-modellezés széleskörű elterjedése, alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy az adott projektek résztvevői összehangoltan tudjanak dolgozni a közös információs térben a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen az elkészült épületek üzemeltetéséig.  

2021. június 18. 11:50

Automatizált belső szállítás

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) globális piacvezetője, a Mobile Industrial Robots bemutatja a MiR250 Hook-ot, amely jelenleg az egyetlen olyan piacon elérhető AMR megoldás, amelyik automatikusan képes kocsikat begyűjteni, illetve vontatni. A MiR Hook 250 modul egy, a MiR leggyorsabb és legkompaktabb robotja - a rendkívül dinamikus környezetben és emberek mellett is könnyedén és hatékonyan közlekedő MiR250 - számára kifejlesztett fedélzeti modul. Az új és szabadalmaztatott kocsi-vontató robotmegoldás a 2016-ban bemutatott MiRHook továbbfejlesztett változata, amely az új robot robosztusságával és pontosságával együttvéve kiváló példával szolgál a dán mobil robotgyártónál azóta végbemenő gyors ütemű termékfejlesztésre.

2021. június 18. 10:34

Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

A világ legnagyobb vállalati innovációs és akcelerátor platformját megteremtő, amerikai központú Plug and Play-jel lép együttműködésre a Lead Ventures. A scaleupokra szakosodott alapkezelő új stratégiai partneréhez olyan portfóliócégek tartoznak, mint a Paypal, a Dropbox vagy az N26. A kooperációból a Lead Ventures befektetési portfóliójába tartozó vállalkozások is rendkívül sokat profitálhatnak.

2021. június 17. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40