Az NMHH a jogszabályoknak megfelelően járt el a frekvenciatender során

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 19. 10:49

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jogszabályi rendelkezéseket a legkörültekintőbben vette figyelembe a 900 megahertzes frekvencia árverési tendere során - közölte az MTI megkeresésére Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese.

Mátrai Gábor a bíróság 900 megahertzes tendert érintő hétfői döntésével kapcsolatban elmondta, hogy a hatóság jogi szakértői tanulmányozzák a bíróság határozatát. "Egy jogállamban a bíróságok döntéseit tisztelet illeti, mi is így tekintünk az ítéletre, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy az árverési tender során minden jogszabályi rendelkezést betartva jártunk el" - mondta az elnökhelyettes.
 

Mátrai Gábor szerint a bíróság döntése több tekintetben is részletesebb elemzést igényel. Az elnökhelyettes példaként említette, az úgynevezett nemzeti roamingkötelezettségek előírására vonatkozó bírói indoklást.
 

Mint mondta, amit a magyar bíróság kifogásolt, az az Európai Unió számos országában bevett gyakorlat. Több uniós országban is volt már példa arra, hogy a hatóság előírta a piacon már működő cégeknek, hogy egy új belépő számára milyen feltételekkel kell rendelkezésre bocsátaniuk infrastruktúrájukat. Így történt például Írországban, Csehországban, Olaszországban, Belgiumban és Franciaországban is, amikor a hatóságok értékesítették a frekvenciasávokat. "Ezeket az Európa-szerte széles körben alkalmazott gyakorlati megoldásokat az eljárás során a bíróságnak is bemutattuk" – tette hozzá Mátrai Gábor.
 

Az NMHH elnökhelyettese elmondta, sajnálatos, hogy a bíróság frekvenciatenderrel kapcsolatos hétfői ítélete következtében a közeljövőben akadályokba ütközhet egy új, mobilszolgáltató piacra lépése. A hatóság továbbra is úgy véli, hogy egy negyedik mobilcég megjelenése a hazai előfizetők millióinak javát szolgálja, elősegítheti a modern telekommunikációs szolgáltatások gyorsabb elterjedését és az árak csökkenését eredményezheti.
 

Mátrai Gábor szerint a döntés nem kedvez azoknak a cégeknek sem, amelyek megtámadták az NMHH határozatát, hiszen így bizonytalanná vált a már elnyert frekvenciacsomagjaik további sorsa is. A hatóság továbbra is nyitott minden olyan együttműködésre és kezdeményezésre, ami a hazai előfizetők javát szolgálja, és a magyar telekommunikációs piac egészséges versenypiaci fejlődését segíti elő – tette hozzá az NMHH hírközlési elnökhelyettese.
 

A Fővárosi Törvényszék hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a frekvencia árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat..

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59