Pénztárgépcsere: globális chiphiány és jelentős áremelkedés

forrás: Prím Online, 2013. március 29. 13:37

A Kormány tegnapi pénztárgépekkel kapcsolatos bejelentésére az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége is reagált. Az érdekvédelmi szervezet amellett, hogy üdvözli a pénztárgépenkénti 50 000 forintos támogatást, amelyet a tényleges vásárláskor és nem adókedvezmény formájában fog nyújtani a kormány, a változatlanul fennálló nehézségekre is szeretné felhívni a figyelmet.

A határidő kapcsán Laufer Tamás elnök elmondta, hogy továbbra is az év végi határidőt tartja biztosan teljesíthetőnek, mert a tömeges megrendelések miatt jelenleg globális chiphiány lassíthatja a beruházásokat. Emellett a túl rövid határidő miatt jelentős áremelkedésre is számít a szakember, szerinte a korábban kalkulált 70 000 forintos pénztárgépenkénti ár a túlfeszített ütemezés okozta piaci nyomás miatt akár megduplázódhat.


Mint ismeretes, az IVSZ már a rendelettervezeti szakaszban jelezte, hogy a pénztárgép beruházásokra állami támogatást tart szükségesnek. A határidőkkel kapcsolatos várható problémákra is már a rendelet megjelenésének másnapján közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét. Folyamatos szakmai egyeztetéseket hívott össze az illetékesek – köztük Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai szakfőigazgatójának – részvételével.

A Magyarországon üzemelő mintegy 250 000 pénztárgépből az IVSZ számításai szerint legalább a 80%-át kell az új előírások miatt lecserélni.


 

Kulcsszavak: IVSZ pénztárgép

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a háztartási gépeket vették tavaly a magyarok

21,8 százalékos visszaesés volt tavaly a nagy háztartásigép-piacon Magyarországon, így 2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer készülék talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés itthon volt a legnagyobb az európai országokat nézve, a piac 154 milliárd forintra esett vissza. A szakértő szerint tavaly kevesebb alapgépcsere történt a háztartásokban és az újlakások építésének visszaesése is jelentős hatással volt a beépíthető készülékek piacára. Idén viszont a kormány által meghirdetett lakásfelújítási programok adhatnak masszívabb lökést a piacnak. 

2024. április 14. 12:10

Mit tehet a vasút a fenntarthatóbb turizmusért?

A MÁV-START szervezésében rendezték meg az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition idei rendezvényt, amely a tagvállalati vezetők közös munkájának legfőbb eseménye. 

2024. április 14. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09