Titkos adatgyűjtés - Hongkongi és szárazföldi kínai IP-címek a megfigyeltek listáján

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 14. 15:47

Az amerikai hírszerzés hongkongi és szárazföldi kínai célpontjaira vonatkozó megfigyeléseket dokumentáló iratokból közölt részleteket pénteken a South China Morning Post című hongkongi lap, amely Edward Snowdentől, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójától kapta meg azokat.

Az amerikai informatikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja hozta nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány PRISM kódnevű programjával szerte a világon figyelemmel követi állampolgárok telefonos és internetes kommunikációját.
 

A hongkongi adatgyűjtés részletes kivonata, amelyet független forrásból nem tudtak hitelesíttetni, dátumokat és hongkongi, valamint szárazföldi kínai IP-címeket tartalmaz négy évre vonatkozóan. Az NSA-dokumentumok több más részlet mellett arra is választ adnak, hogy a számítógépes betörési kísérlet sikeres volt-e. A példákból a South China Morning Post arra a megállapításra jutott, hogy "a hongkongi számítógépek elleni titkos és törvénytelen behatolási kísérletek 75 százalékban sikeresek voltak". A rendelkezésre álló adatok csupán polgári személyek gépeire vonatkoznak, nincs köztük katonai célpont.
 

Snowden állítása szerint nem tudja, hogy ezeken a gépeken mit kerestek, csupán azt kifogásolta, hogy az effajta technikai eszközökkel történő, engedély nélküli kapcsolatteremtés civil számítógépekkel, "törvénysértő és erkölcsileg megkérdőjelezhető". Snowden korábban már közölte, hogy az egyik hongkongi célpont az az egyetem, ahol a városi internetforgalmát bonyolító szerverek központja is található. Az egyetem szóvivője csütörtökön azt állította, hogy nem fedezték fel támadás nyomát a gerinchálózaton.
 

Az elsődleges probléma Hongkong és a szárazföldi Kína számára az kell hogy legyen, hogy az NSA illegálisan jut magánszemélyek tízmillióinak kommunikációs adataihoz, és a törvénysértésre az egyének nem is gyanakodnak - nyilatkozott Snowden. Hozzátette: "egyszerűen mindent ellopnak, és aztán kedvükre kereshetnek benne, aszerint, hogy mi érdekli őket".
 

Edward Snowden ellen hazájában már bűnügyi nyomozást indítottak, aminek következménye lesz kiadatásának kérelme a hongkongi kormányzattól. Az amerikai férfi további sorsát befolyásoló jogi keretek feltérképezésével a hongkongi média rendszeresen foglalkozik, de ügyében hivatalos állásfoglalás a helyi kormányzat vagy Peking részéről még nem hangzott el.
 

Szombatra több szervezet is közös szimpátiatüntetést szervez az Egyesült Államok konzulátusa elé, ahol szinte folyamatosan demonstrálnak a hongkongiak. Transzparenseiken szégyenletesnek nevezik az amerikai kormány tettét, az emberi jogok megsértésének befejezésére szólítanak fel és Snowden képét a magasba emelve követlenek neki védelmet.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hosszú távú, stabil munkahelyekkel találkozhatunk a „Mi a pálya” műszaki pályaválasztó fesztiválon

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) idén már 9. alkalommal szervezi meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztiválsorozatot, amely eddig országosan már több, mint 60 ezer fiatalnak segített a pályaválasztásban. Az esemény célja változatlanul az, hogy megmutassa a fiataloknak, milyen lehetőségek várnak rájuk a műszaki területeken, ahol stabil és hosszú távú karrier építhető.

2024. október 17. 19:59

Hogyan segít a színes E Ink tablet a koncentrálás és az inspiráció növelésében?

A mai felgyorsult világban a megfelelő eszköz kiválasztása az olvasási- és a munkaélmény javításához elengedhetetlen. A színes E Ink tablet egy puha tapintású, tükröződésmentes kijelzőt biztosít, ami kíméli a szemet, kényelmessé és könnyeddé téve az olvasást és a jegyzetelést. Fedezd fel, hogyan tudja jobbá tenni egy BOOX tablet mindennapjaidat!

2024. október 17. 18:05

Ősszel is bőven van mit tenni (és enni) – Hasznos appok az új évszakhoz

Itt az ősz: kezdenek barnulni és hullani a falevelek, a reggelek ködösek, a nappalok és éjszakák pedig egyre esősebbek. A hőmérséklet lehűl – bár kifoghatunk szép napokat –, a körülöttünk létrejövő új világ pedig remek friss lehetőségeket kínál. A HONOR pár okostelefonos alkalmazással kínál lehetőségeket arra, hogy kihasználjuk ezt.

2024. október 17. 16:24

Kyndryl IT Readiness Report: a cégvezetők 90%-a bízik az informatikában, de csak 39%-uk felkészült a jövőre

A Kyndryl közzétette a 2024-es Kyndryl Readiness Reportot, amely azt az ellentmondást vizsgálja, hogy míg a vezetők 90%-a úgy gondolja, hogy IT-infrastruktúrája kiváló, csupán 39%-uk érzi magát felkészültnek a jövőbeli kockázatok kezelésére. A jelentés azt is bemutatja, miként segíti az IT-korszerűsítés a vállalatokat versenyelőnyük növelésében, annak ellenére, hogy jelenleg a vállalkozások mindössze 42%-a tapasztal pozitív megtérülést a mesterséges intelligenciába való befektetésekből.

2024. október 17. 14:50

Lengyel nagybefektető lépett be az EIT InnoEnergy-be

Új befektetővel bővült a fenntartható energetikai megoldások fejlesztésében, megvalósításában Európában élen járó EIT InnoEnergy részvényeseinek köre. Az autóipar és a fémipar globálisan jegyzett lengyel nagyvállalata, a Boryszew Group S.A csatlakozása jelentős tőkeinjekciót biztosít a szervezetnek az átfogó energiaipari célkitűzéseik megvalósításához. A partnerséget október 16-án jelentették be az EIT InnoEnergy éves rendezvényén, a The Business Booster-en Barcelonában.

2024. október 17. 13:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24