Egyre több mobileszköznek veszik nyoma

forrás: Prím Online, 2014. március 27. 18:19

Sokan hagyják el fontos értéktárgyaikat, amelybe most már a mobileszközök, hordozható számítógépek éppúgy beletartoznak, mint a pénztárcánk. A Kaspersky Lab és a B2B International 2013-as „Fogyasztói Biztonsági Kockázatok” felmérése szerint minden hatodik felhasználó veszítette már el laptopját, telefonját vagy tabletjét, és ezekkel együtt a személyes adatokat is.

A laptopok, telefonok és tabletek már régóta pótolhatatlan részei a mindennapoknak, legyen szó munkáról, otthoni filmnézésről vagy egy pihentető olvasásról. De mi van akkor, ha a laptopunk, okostelefonunk vagy tabletünk elveszik vagy éppen megsérül? Mi történik a nyaralást megörökítő fotóinkkal, a gyermekeinkről készült videókkal a régi levelekkel, valamint az online fiókjainkkal? Mi van ha a készülékkel együtt ezek is végérvényesen eltűnnek?

 

 

Az orosz kiberbiztonsági vállalat szerint a mobil eszközök egyre gyakrabban és rendszeresebben vesznek el vagy sérülnek meg, amelyet a tanulmány is alátámaszt. Az elmúlt 12 hónapban a felhasználók csaknem 16 százaléka számolt be arról, hogy érte ilyen jellegű veszteség. Ha közelebbről megnézzük az adatokat kiderül, hogy a felhasználók 9 százalékának javíthatatlanul megsérült, valamint 3 százaléka elvesztette és 4 százalékának ellopták a mobil eszközét.

 

Ezek az adatok megerősítik, hogy a mobil eszközök elvesztése vagy ellopása egyre gyakoribb probléma. Azonban eltekintve az eszköz értékétől, felvetődik a kérdés, hogy milyen adatveszteséggel kell számolniuk a tulajdonosoknak? A vállalat felméréséből kiderült, hogy  a felhasználók az alábbi adatokat tárolják az eszközeiken.

 

Mobil eszközökön tárolt adatok megoszlása

 

·  Személyes fényképek és videók: az okostelefonok 76 százalékán, valamint a tabletek 65 százalékán található.

·  E-mailek és személyes levelek: az okostelefonok 64 százalékán, valamint a tabletek 61 százalékán található.

·  Jelszavak közösségi oldalakhoz és egyéb más fiókokhoz: az okostelefonok 22 százalékán, valamint a tabletek 23 százalékán található.

·  Munkahelyi e-mailek: az okostelefonok 32 százalékán, valamint a tabletek 28 százalékán található.

·  Üzleti dokumentumok: az okostelefonok 20 százalékán, valamint a tabletek 29 százalék található.

·  Pénzügyi információk: az okostelefonok és a tabletek 10 - 10 százalékán található.

 

Összegezve tehát a felhasználók az összes személyes információjukat a mobil eszközeiken tárolják, amelyek  - a válaszadók szerint - sokkal értékesebbek, mint maguk az eszközök. Azonban a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy adatok elvesztésének mértéke nagyon aggasztó. Ugyanis ha ezek rossz kezekbe kerülnek, azoknak akár katasztrófális következményei lehetnek. Gondoljunk csak a bizalmas vállalati információkra vagy a saját e-bank és egyéb jelszavainkra. A vállalat szakértőinek véleménye szerint ezek a kellemetlen pillanatok elkerülhetőek, ha olyan biztonsági megoldást telepítünk az eszközünkre (pl. Kaspersky Internet Security for Android) , amellyel távolról törölhetjük, illetve blokkolhatjuk az adatainkat.

 

Kép: mobiledevicemanager.com; gcn.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50