Adathalász-támadás a Citibank ügyfelei ellen

forrás: Prím Online, 2014. június 11. 17:05

Ismét beindultak az adathalászok, tegnap az OTP, ma pedig már a Citibank ügyfeleitől próbálnak álfigyelmeztetésekkel titkos adatokat kicsalni. Mindig érdemes szem előtt tartani, hogy egyetlen bank sem kér soha e-mailben bizalmas ügyféladatokat.

Ismét adathalászok próbálkoznak, ezúttal a Citibank és az OTP ügyfeleinél. A próba-szerencse alapon kiküldött e-mailek – amelyeket számos nem Citibank-ügyfél is megkap – meglehetősen furcsa magyarsággal csak annyit tartalmaznak, hogy „Érkezett új figyelmeztető jelzés a biztonsági osztály”, majd egy linket, „Hozzáférés fiókja” címmel. Aki rákattint, a Citibank online bejelentkező oldalához megtévesztésig hasonló oldalra jut. Az egyetlen különbség, hogy a címsorban nem a megszokott cím szerepel.

Mint más bankok, a Citibank is többször felhívta ügyfelei figyelmét az online-bankolás biztonsági szabályaira. Ezek között a legfontosabb, hogy sose kattintsunk (a rossz magyarság persze plusz visszatartó erő lehet) e-mailekben található linkekre. Általában nem tanácsos az e-mailban kapott ismeretlen linket kinyitni. A most megtámadott bank oldalainak a böngésző felső sorában látható címe minden esetben így kezdődik: www.citibank.hu. Ha más látható, ki kell lépni a rendszerből. Hozzátehetjük, hogy a legjobb online-bankolás előtt kézzel bepötyögni a címet. Emellett érdemes figyelni arra, hogy minden fizetési rendszer, online bank címe a titkosított kommunikációt jelző https betűsorral kezdődik, a másutt megszokott http helyett.

Tegnap az OTP is figyelmeztetést tett közzé, amely szerint ismeretlenek e-mailen „Jogosulatlan belépés” tárggyal próbálnak meg adatokat kicsalni ügyfeleiktől. A kártyaszámra, kártyára írt névre, CVC kódra kíváncsiak, vagyis minden olyan adatra, amely online vásárláshoz szükséges.  Az OTP is ismételten hangsúlyozza, hogy soha nem kért és nem kér e-mailben bizalmas ügyféladatokat. Azokat, akik már megadták az adataikat, arra kérik, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a bankkal. Nyilván a Citi is közzétesz majd ilyet, amikor észleli az újabb támadást.   

forrás: azenpenzem.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50