PDA- és mobiltulajdonosok; nincs vírusveszély - egyelőre

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2000. szeptember 29. 20:35
A csütörtöki Virus Buletin konferencián elhangzott, hogy a vírustámadásoktól tartó PDA és mobiltelefon tulajdonosoknak nincs mitől tartaniuk, legalábbis egyelőre. A védelmet a mai mobiltelefonok kevés webfunkciója, és a Palm, a Pocket PC és a Psion termékeinek korlátozott kapcsolatteremtő képessége biztosítja.
Mikko Hypponen, a finnországi F-secure anti-vírus kutatórészlegének vezetője szerint a ma használt mobiltelefonos internet protokoll, a WAP 1.1, túl egyszerű a vírusoknak. Eddig a mobiltelefonok gyakorlatilag vírusmentesek voltak. Júniusban a Timofonica vírus, egy eredetileg PC-vírus, a fertőzött számítógépekről a speciális PC levelezésre kialakított mobilcsatornán keresztül támadta a telefonokat.

Augusztusban egy norvég biztonságtechnikai cég olyan programhibát fedezett fel a Nokia telefonoknál, mely lehetővé teszi azok lefagyasztását egy bizonyos üzenet elküldésével. A jövőben azonban a mobil cégek több web funkciót raknak készülékeikbe, és ez teret nyithat a vírusoknak. Hypponen szerint körülbelül egy év múlva bevezetendő a WAP 1.2 több szolgáltatást és egyben több veszélyt is jelent. Bár szeptemberben a Palm PDA-k is megkapták első vírusukat a Phage vírus személyében, a Symantec anti-vírus részlegének vezető kutatója, Eric Chien szerint az igazán pusztító vírusok egy ideig még váratnak magukra. Chien elmondta, a PC és a PDA kapcsolata a vírus rendszerbejutásának elsődleges módja. Jelenleg a Windows CE alapú berendezésekben nincs védelem, a Palm-okon minimális, és éppen hogy elfogadható a Psion termékein, ma ez a három fő PDA kategória.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14