WinProxy: "családi" tűzfal és proxy szerver

Zsadányi Pál, 2000. október 1. 20:52
Ahogy a számítógépek egyre jobban behatolnak a háztartásokba, egyre több a kis, két-háromgépes hálózatok jelentősége, de eddig a profi tűzfalkészítők rájuk nem számítottak. Jobban teszik, ha ébrednek!
A Windows Magazin rovatvezetőjének, Scot Finnie-nek a "The Broadband Riport" hírlevelében érkezett az a hír, hogy az Ositis cég a WinProxy 3.0K változatú szoftverét három felhasználós alaplicensszel 60 USD-ért vesztegeti, az 5-felhasználósat pedig 100 USD-ért. A szoftver "Mindent egy helyen, a Centrumban" reklámmal hirdethető termék, hiszen benne tartalom gyorstár (proxy), tűzfal, internet- és IP-osztás, vírusvédelem, magánhálózat (VPN), tartalomszűrés (szülői felügyelet!) és reklámcsík elnyomási funkció egyaránt található. Egy háztartásban a 3-5 munkahelyes hálózatnál nagyobb manapság még igen ritka. Az 5-felhasználós konfiguráció pedig még sok kisvállalkozás igényeit is ki tudja elégíteni.

A WinProxy - dióhéjban - mindent el tud végezni, amire a mai olcsó útválasztók vagy hubok képesek (pl.: Linksys, Netgear), csak még azoknál is olcsóbban oldja meg ugyanazokat a funkciókat. Mind a Windows ME, mind a Windows 2000 alatt kipróbálták, és működik. A szűrés mind a bejövő WWW és FTP adatoknál, mind a beérkező leveleknél működik, ami ugyancsak fontos tulajdonság, főként nem szakmabeli környezetben, ahol nincs kéznél füttyre egy rendszergazda, ha támadás érkezik. Márpedig a kis és otthoni hálózatok ellen is egyre több a támadás, amelyek egy részének az a célja, hogy további támadások álcázott búvóhelye legyen.

A WinProxy DHCP (IP-címkölcsönző) és NAT (hálózati IP-címfordítási) funkciókat is ismer, ami a kis hálózatokban az internetosztás legkorszerűbb megoldását engedi meg. [Fontos megjegyeznem, hogy ezt a lehetőséget a Windows ME és a Windows 2000 önmaga is tartalmazza. A W2K-ban én rendszeresen ki is használom ezt a funkciót a kis, 3-4 gépes tesztelő magánhálózatomban. Jelenleg nincs is saját fix IP-címem egyáltalán. Mindig az Elender Inter.net-től kölcsönzök egyet. A belső hálózaton pedig a 192.168.x.x tartományt osztogatja a helyi DHCP. A WinProxynak tehát néhány olyan jellemzője is van, amelyek ma már fölöslegesnek tűnnek. Legfeljebb nem vagyunk annyira kötve a Microsoft intranet IP-cím koncepciójához.]

Néhány beállítási elem Scot Finni szerint elég nehézkesen kezelhető, ami nem éppen nem-szakmabelieknek való "tulajdonság". Ugyanakkor kevésbé erőforrásfaló, mint más nagynevű versenytársak, például a BlackIce vagy a ZoneAlarm (amiről én nemrég már megírtam, hogy W2K szerveren a használata életveszélyes, ha a terminálszerver funkciót is használjuk, mert duplán is elindul, és ezzel zavarba hozza önmagát - igaz a WinProxyt nem tudtam hasonló helyzetben kipróbálni, mert momentán nincs rá pénzem).

A WinProxy szoftver a Letoltes.com-rol is letölthető.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14