Sonic: új, önmagát frissítő vírus

FeriMesz , 2000. október 31. 21:55
A Kaspersky Lab orosz antivírus-szoftvercég jelentése szerint hétfő reggel óta Franciaországban és Németországban új internetes vírus garázdálkodik. A Sonic nevű program önműködően bővíti magát új funkciókkal az internet segítségével.
A vírus két részből áll - a töltő- és a főmodulból. A töltőmodul másolatait a vírus e-mailben továbbítja. Megfertőzi az operációs rendszert, majd az interneten megpróbál kapcsolatot létesíteni egy Geocities-oldallal, utána installálja a számítógépre a főmodult.

A letöltési és installációs folyamat a következőképpen történik a Kaspersky Lab szerint:

A vírus rákapcsolódik a Geocities-oldalra, letölti a LASTVERSION.TXT nevű fájlt, amelyben a főmodul verziószáma található. Ha a számítógépen nincs Sonic-főmodul, vagy a website-on található verziószám nagyobb, mint a gépre installált programé, akkor két fájlt tölt le, az xx.ZIP-et (ahol az xx az aktuális verziószámot jelenti), és a GATEWAY.ZIP-et, amely a töltőmodul aktuális verziója.

A főmodul működésének célja az engedély nélküli adatgyűjtés, a felhasználói tevékenységek kifigyelése, a fertőzött számítógép feletti kontroll megszerzése kiskapukon keresztül. A Kaspersky Lab véleménye szerint a vírus szerzője a főmodul hatékonyságát könnyen tudja változtatni, például destruktív funkciók beépítésével.

Miután a főmodul installálódott, a Sonic e-mail-címeket lop a Microsoft Windows Address Bookból (Címjegyzék) és ezekre a címekre elküldi a töltőmodul másolatait. A vírus eddig ismert verzióiban a fertőzött levelek tárgyában "Choose your poison" szerepel (válaszd ki mérgedet), a melléklet pedig a legtöbb férfi felhasználónál érdeklődésre számot tartó GIRLS.EXE programot tartalmazza.

A Kapersky Lab nem tartja különösebben veszélyesnek a vírus aktuális verzióját, inkább csak az a jövőkép ijesztő, hogy a vírusok hamarosan általánosan arra használhatják az internetet, hogy azon keresztül bővítsék alattomos funkcióikat.

Az orosz cég máris frissítette vírusellenes programját, az Antiviral Toolkit Prót, amely felismeri a Sonicot. A többi antivírus-szoftvercég is rövidesen közzéteszi frissítéseit, hacsak nem tette még meg.

Kulcsszavak: Kaspersky Lab vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59