Cabir vírus által fertőzött mobilok már Oroszországban is

forrás Prim Online, 2005. január 18. 14:55
A Kaspersky Lab, az egyik vezető információbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat bejelentette az első oroszországi Cabir.A mobiltelefon-fertőzést. Ezzel Oroszország a kilencedik ország, ahol az anti-vírus kutatók laboratóriumain kívül fedeztek fel fertőzést. A Cabir.A kódot már dokumentálták a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Kínában, Indiában, Finnországban, Törökországban és Vietnámban.
A fertőzött telefon egy Nokia 7610 series 60 (Symbian OS alapú) platform volt, mely Bluetooth technológiát alkalmaz. A Kaspersky Lab elemzői megállapították, hogy a telefont az eredeti Cabir variáns fertőzte meg, melyet 2004 júniusában azonosítottak. Ez a variáns egy kísérleti vírus volt. A legnagyobb probléma, hogy ez a kód most elszabadult, és Symbian OS rendszerű mobiltelefonokat támad. A féreg egy Symbian telepítőfájlba (.sis) csomagolva érkezik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül próbál tovább terjedni. Miután feltelepült a telefonra, a féreg automatikusan aktiválódik, és más Bluetooth technológiát használó eszközöket keres.

„A Bluetooth kapcsolatokon keresztül terjedő vírusok — többek között — azért veszélyesek, mert a hatótávolságuk ugyan csak néhány tíz méter, ám képesek falakon keresztül is kapcsolatot létesíteni, sőt, a vírus hordozója látótávolságunkon kívül, akár egy-két emelettel alattunk vagy felettünk is lehet.” — mondta el Fórján Tamás a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. „Magyarországon még nem találkoztunk fertőzött mobiltelefonnal, ugyanakkor a Bluetooth-szal rendelkező telefonok elterjedésével a fenyegetettség is növekszik. Fontos, hogy az intelligens telefonok tulajdonosai felismerjék a veszélyt, és a lehető leghamarabb mobil anti-vírus terméket telepítsenek a készülékeikre, illetve tartsák be a számítógépeknél már megszokott biztonsági előírásokat.” — tette hozzá Fórján Tamás.

A mobiltelefonok fertőzései, és így a megelőző intézkedések is, nagymértékben különböznek az asztali gépekétől. A legfontosabb különbség, hogy a mobiltelefonok fertőzései többnyire zsúfolt helyeken történnek, ahol sok ember használja egyszerre telefonját. A megelőző intézkedések ezért kulcsfontosságúak a személyes adatok és a telefon védelméhez. A Kaspersky Lab víruselemzői a következő intézkedéseket ajánlják a Symbian OS rendszert futtató összes mobil eszköz tulajdonosának:

A Bluetooth eszközt „Invisible” vagy „Non-discoverable” módban használja!


Ne töltsön le vagy telepítsen ismeretlen vagy gyanús forrásból származó fájlokat!


Telepítse a Kaspersky Lab ingyenes eszközét, amely felismeri és eltávolítja a Cabir vírust!


Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50