Dél-Korea: 3G-mobillicencek értékesítése

FeriMesz , 2000. december 15. 23:06
A dél-koreai 3G-licencekért folyó versenyből az állami tulajdonú Korea Telecom és az SK Telecom került ki győztesen - hozta nyilvánosságra az információs és kommunikációs minisztérium Szöulban. Az LG Telecom és a Hanaro Telecom üres kézzel fejezte be a versenyt. A harmadik licencet 2001 első fél évében adják el.
Az IMT-2000 (International Mobile Communications) licencekért a nyertes Korea Telecom és az SK Telecom 1,3 milliárd vont fizet ki. Az európai licencversenytől eltérően Dél-Koreában nem árverés útján kerültek ki a győztesek, hanem minden egyes cég bemutatta üzleti tervét és pénzügyi helyzetének adatait. A dél-ázsiai állam a licencek árából befolyt pénzt információtechnológiai fejlesztésekre fordítja.

Dél-Korea számít Ázsia egyik leggyorsabban bővülő mobilpiacának. A lakosság több mint fele használ mobiltelefont. A mobil-előfizetők száma már 1999 szeptemberében meghaladta a vezetékes telefont használókét.

Japánban az IMT-2000 szabványt 2002-ben vezetik majd be, éppen a futball-világbajnokság évében. Akkor már nemcsak telefonálásra lesznek majd használhatóak a megfelelő készülékek, hanem az interneten keresztül képek és adatok nagy sebességű továbbítására is.

A kormányzat az IMT-2000 szinkron és aszinkron változatát is be kívánja vezetni. Az aszinkron változat (W-CDMA: wideband code division multiple access) licenceit már eladták, ezért most a szinkron CDMA 2000-re kerül a sor.

Az USA-ban kifejlesztett CDMA-technológia megvalósítására egyedül a Hamaro Telecom jelentkezett. A cég bejelentette: a következő versenyben is részt kíván venni. "Továbbra is meggyőződésünk, hogy a lehető leghamarabb ki kell választani azt a szolgáltatót, amely az IMT-2000 szinkron változatát alkalmazza majd az országban" - mondta a cég vezetője, Sin Jun Szik.

Kulcsszavak: mobilhálózat CDMA LG UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50