TÉF: konferencia ehtv.-fókusszal

Kovács Attila, 2001. január 18. 17:25
Infokommunikáció a harmadik évezred hajnalán címmel január 18-án a Margit-szigeti Danubius Grand Hotelben rendezte sorrendben nyolcadik konferenciáját a Távközlési Érdekegyeztető Fórum (TÉF). Az eseménnyel kapcsolatos sajtófogadáson az egységes hírközlési törvény (ehtv.) kidolgozásának legújabb fejleményeiről adott tájékoztatást Mojzes Imre, a TÉF elnöke, a távközlési érdekegyeztető egyesületek európai szerepvállalásáról pedig a Brüsszelből hazánkba első ízben látogató Timo Lahteenmaki, az ETP (European Telecommunications Platform) elnöke szólt.
Felhívta a figyelmet, hogy az EU-s tapasztalatok is igazolják: hiba lenne a mobiltelfónia és az internet fejlődését alulértékelni, vagy kihagyni a számításból a liberalizált piacra való áttérés során. Szerinte a liberalizáció első lépése a tarifák átstrukturálása, a távolsági hívásoknál a verseny hamar letöri majd az árakat, a helyi telefonálás liberalizációja azonban rejtegethet trükkös szituációkat.

A konferencia első meghívott előadója Dessewffy Anna, az Informatikai Kormánybiztosság szabályozási főcsoportfőnöke, az ehtv.-vel kapcsolatos jelenlegi munkák személyes irányítója volt, aki az ehtv. szerepéről és a szakmai fejlődésre gyakorolt hatásáról szóló előadásában bejelentette, nemrég általa jelentősen átdolgozott, „számozás nélküli” ehtv.-tervezet került szűk körben egyeztetésre a kiválasztott szolgáltatókhoz és szervezetekhez. A véleményeket január 17-ével várta az IKB, és az azok figyelembevételével készülő újabb változatot a január 22-ével kezdődő héten újra közigazgatási egyeztetésre küldik. Az ehtv.-ért felelős főcsoportfőnök szerint nem a készülő új hírközlési törvény hajtja végre a liberalizációt a hazai hírközlés terén, hanem jelentősége abban áll, hogy „kezelni fogja azt a helyzetet, ami a liberalizáció egyébként is megtörténő bekövetkezése esetén fenn fog állni”.

A TÉF-konferencia további előadásainak témái a következők voltak: versenyszabályozási feladatok a távközlésben; távközlési érdekegyeztető egyesületek szerepe Európában; kábeltelevíziós hálózatok jövőbeni szerepe; a TÉF Alternatív Tábla céljai; a versenyhelyzet kialakulásának feltételei az LTO Szövetség álláspontja szerint; a mobilkereskedelem jövője; távközlési szolgáltatások külkereskedelme; adó- és pénzügyi szabályok az elektronikus kereskedelemben. A konferenciának mintegy 180 résztvevője volt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36