Mi történt a távközlési vállalatokkal?

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 14. 20:26
Ezen a héten volt pontosan egy éve, hogy minden idők csúcsán zárt a két legnagyobb európai távközlési vállalat, a brit Vodafone és a Deutsche Telekom részvénye.
Szerdán a Vodafone az egy évvel ezelőttinél 49 százalékkal olcsóbban zárt, 3,99 fonton, a Deutsche Telekom 28,69 eurón végzett az egy évvel korábbi 103,5 euró helyett, a France Télécom 67 százalékkal maradt el a tavaly március 7-i 203 eurótól. A British Telecom 55 százalékot, a holland KPN 80 százalékot vesztett a tőzsdén egy év alatt.

A szép napokban a Deutsche Telekom vezérigazgatója, Ron Sommer azzal hencegett, hogy cége bármelyik amerikai vállalatot meg tudja venni. A Vodafone éppen csak bekebelezte a német Mannesmannt a világ addigi legdrágább vállalatfelvásárlási akciójában. Küszöbön álltak a harmadik generációs mobilkoncessziók pályázatai, újabb bevételnövekedést ígérve a szolgáltatóknak - emlékeztetett a Financial Times csütörtökön.

Utána minden elromlott. A távközlési szolgáltatók összesen 134 milliárd eurót gomboltak le a harmadik generációs engedélyekért. A Deutsche Telekomnak 50,7 milliárd dollárjába kerül az amerikai VoiceStream megvásárlása, a France Télécomnak 40 milliárd euróba az Orange átvétele a Vodafone Mannesmann leányvállalatától. A British Telecom adóssága 44 milliárd dollárra nőtt, nem utolsósorban azért, mert megkétszerezte, 90 százalékra növelte részesedését a német Viag Interkomban. A France Télécom adóssága 60 milliárd euróra, a holland KPN-é 25,4 milliárd euróra, a Deutsche Telekomé 56 milliárd euróra emelkedett. A német vállalatot már figyelmeztették az amerikai hitelminősítők, hogy leértékelik, ha nem igyekszik eléggé az adósságcsökkentéssel.

A részvényeket az is erősen nyomja, hogy a vállalatok többsége - mindenekelőtt a Vodafone és a Deutsche Telekom - készpénzen kívül saját részvénnyel is fizetett, illetve fizet a felvásárolt cégekért. Az eladók, különös tekintettel a gyenge árfolyamokra, szeretnének mielőbb megszabadulni ezektől a papíroktól.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50