Az EU új távközlési versenyszabályokat tervez

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 27. 08:37
Az Európai Bizottság új monopolellenes irányelvek bevezetését tervezi, amelyeket a nemzeti távközlési hatóságok használnának. A lépést elemzők az EU-befolyás távközlésben történő kiterjesztéseként értékelik.
A irányelvek tervezete hatékonyan terjesztené ki az uniós szabályozást olyan, korábban érintetlen területekre, mint az internetszolgáltatások és a kábelhálózatok. Ezzel a Bizottság gyakorlatilag vétójogot kapna a nemzeti hatóságoknak a távközlési cégekkel kapcsolatos minden tevékenysége felett.

Az új szabályozás eltörölné a számszerűsített küszöböket is a piaci versenyre vonatkozólag: így egy teljes versenyt felmutató piacra - például fúzió esetén - egy cég akkor is beléphetne, ha piaci részesedése meghaladná a korábban rögzített 25 százalékos küszöböt, amely jelenleg érvényes.

Az irányelvek, amelyeket az egész unióra kiterjedő új távközlési törvényhez csatolnának, általános szabályokat állítanak fel arra is, hogy miben áll a piaci túlsúly az európai elektronikus távközlési hálózatok és általában a szolgáltatások tekintetében. A tervezet sokkal inkább ezekkel foglalkozik, mint csupán a hagyományos távközléssel.

A dokumentumból világosan kitűnik, hogy az unió helyi trösztellenes felügyeleteket akar az uniós irányelvek betartásának ellenőrzésére. Az új rendszerben a nemzeti szabályozó hatóságoktól elvárnák, hogy a Bizottságot tájékoztassák, valamint az unió végrehajtó szervével és más, nemzeti felügyeleti szervekkel megvitassák, milyen esetleges intézkedéseket kívánnak tenni egyes távközlési szolgáltatók irányában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14