A Siemens-é a "Chaos CeBIT Award 2001"

Legfrissebb hírek a CeBIT-ről

FeriMesz , 2001. március 30. 09:05
Az idei Chaos CeBIT díjat március 27-én a Siemens kapta. A Siemens "Smartfilter" nevű programjával "érdemelte ki" a díjat.
A "SmartFilter" olyan internetcímek adatbankja, amelyeket a program elzár a felhasználótól. Így meggátolja a Siemens dolgozóit abban, hogy bizonyos oldalakat megnézhessenek. A Chaos Computer Club a "Smartfilter"-ben a "Bűnügyek" címszó alatt szerepel. Így a "ccc.de"-re végződő internetcímeket sem a Siemens dolgozói, sem más "internettől védett emberek" nem nézhetik meg sem böngészővel, sem e-mailen keresztül.

"A Smartfilter kategóriáinál egészen nevetséges besorolások is előfordulnak. A 2600 (www.2600.com) amerikai hackerfolyóirat közös címszó, a "Politika, Vélemény, Vallás" alá került a www.bundesregierung.de-vel, azaz a németországi kormány hivatalos weblapjával. A Mitsubishi Electrics a "személyes weboldalak" között szerepel, a Microsoft oldalai pedig egyetlen kategóriában sem fordulnak elő."

A CCC véleménye szerint az internet szűrése ellentmond a szabad kommunikáció emberi jogának. Mindazonáltal bármikor kikerülhető az internetes filter, ha az oldalak proxykon keresztül töltődnek. Illúzió marad a cenzúra sikeressége. "Társadalmi problémát próbálnak technikai eszközökkel megoldani, de ezzel csak azt mutatják meg, hogy nem fogták még fel sem a technika, sem a társadalom funkcióit" - mondta a Siemens programjáról a CCC munkatársa, Jens Ohlig.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50