Titkosított beszélgetések mobilon

Tóth Kristóf, 2001. június 6. 22:16
A szigorúan bizalmas kommunikációs bigyók a hadsereg és a titkosszolgálat számára voltak elérhetőek... ez idáig. Most egy német cég olyan mobiltelefonokat forgalmaz, amely katonai szintű biztonságot ajánl megvásárolójának. A TopSec telefont olyan testületi vezetőknek és állami hivatalnokoknak kínálják, akiknek kényes témákat kell megvitatniuk, bárhol tartózkodnak is.
Biztonsági szakértők szerint ez az elsô olyan tömegpiacra készült telefon, amely megbízható, biztonságos társalgást tesz lehetővé magas szintű titkosítás mellett. "Főként olyan cégeket céloztunk meg, amelyek biztosak akarnak lenni, hogy nem kémlelik ki titkaikat a versenytársaik" - mondta Stefan Boettinger, a müncheni székhelyű Rhode & Schwartz szóvivője. A készülék sokak számára ismerős lehet külsőre, mivel egy Siemens S35i rejti magában a biztonsági rendszert.

Az Egyesült Államokban is szemet vetettek a TopSecre, bár a Rhode & Schwartz tervei között nem szerepel az észak-amerikai kontinens, sokak szerint csak idő kérdése a titkosított jellel dolgozó mobilok elterjedése a világ számos egyéb területein is. Boettinger elmondása szerint eladtak "pár száz" darabot magán- és kormányzati ügyfeleknek. Világszerte 20-30 000 darabra becsülik a piac felvevőképességét.

A bűnüldöző szervek azonban nem szívesen látnák az új készülékeket, mivel az Államok területén pillanatnyilag semmilyen korlátozás nincs, ami a titkosítást illeti, így a szolgáltatók és a felhasználóik bármilyen szintű titkosítást használhatnak. Szerintük a bűnözők az első vásárlók között lennének. "A titkosítás, legyen az hang vagy adat, akadályozza a nyomozásokat" - mondta a CNN-nek Glenn Nick, a vámhivatal cyber-csempészeti központjának igazgatóhelyettese. "Vitatható, hogy milyen közösségi célokat is szolgál egy ilyen készülék."

Robert Buccino nyugalmazott szervezett bűnüldözési nyomozó elmondása szerint majdnem az összes, alvilággal kapcsolatos nyomozásban a lehallgatás módszerét használták. Ahogyan a technológia változott, a nyomozókat könnyen ki lehetett golyózni, eleinte faxokkal, majd mobiltelefonokkal és titkosított e-mailekkel. "A bűnözők haladnak a korral, minden lehetséges eszközt megragadnak, hogy észrevétlenek maradjanak" - fűzte hozzá Buccino.

Bár a titkosított mobiltelefonok csak mostanában bukkannak fel, a titkosított telefonbeszélgetések egyáltalán nem új keletűek. Az Egyesült Államok kormánya 1970 óta használ ilyen technológiát, és nemrégiben celluláris egységgel is gazdagodtak. Mi több, az interneten 1996 óta lehet titkosított beszélgetéseket folytatni egy ingyenes kommunikációs program, a PGPfone segítségével.

Mindenesetre akit érdekel a dolog, s biztos akar lenni abban, hogy nem hallgatják le a beszélgetéseit, vagy egyszerűen csak paranoiás, az potom 3000 dolláros áron hozzájuthat egy TopSec készülékhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50