Elmés ötletek mobilalkalmazásokra

Kollár Csaba, 2001. április 5. 17:24
Mostantól már lehetőségünk van arra, hogy mobiltelefonunkkal figyeljük gépkocsinkat, gyerekeinket, vagy éppen feleségünket.
A Vodafone és a Ford szövetségének köszönhetően már elektronikusan is vigyázhatunk gépkocsinkra, vagy figyelemmel kísérhetjük a közlekedési helyzetet. Amellett, hogy folyamatos információkat kapunk a közlekedésről, és aktuális helyzetünkről, gépkocsink automatikusan hívja a segélyszolgálatot, ha a légzsák “bekapcsol”, vagy ha a gépkocsinkat ellopták. A Ford szóvivője elmondta, hogy a szolgáltatások körét ki akarják terjeszteni olyan területekre is, mint az időjárási, a részvény- és kötvényinformációk, valamint a szöveges szolgáltatások.

A szingapúri kisiskolásokról szintén elektronikus úton kapnak tájékoztatást a szülők, ha a gyerek nem megy be az iskolába, akkor a szüleinek küldenek egy SMS-t erről. Az iskolák vezetői ettől azt remélik, hogy az eddiginél nagyobb ellenőrzést gyakorolhatnak a szülők a gyerekeikre, így csökkenhet a csavargások, vagy akár a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények száma is. Más iskolákban a szülőket SMS-ben értesítik gyermekük iskolai eredményeivel (pl.: dolgozatok, tesztek) kapcsolatban. A megkérdezettek 70%-a ezt nagyon fontosnak tartja, és el is várja az iskolától az ilyen jellegű folyamatos tájékoztatást.

Az egyik romániai feltaláló, Vasile Prisca olyan szerkezetet talált ki, ami a férjet azonnal értesíti, ha az ágyban nálánál nehezebb személlyel van a felesége. Az értesített férj így időben betoppanhat, és megteheti a szükséges lépéseket.

Az emberi jogokkal foglalkozók vegyes lelkesedéssel üdvözlik a mobiltelefonok ilyen fajta felhasználását. Egyfelől fontosnak tartják, hogy a gyerekeknél csökkenjen a környezeti kockázatok száma, vagy, hogy az erkölcsi normákat megtartsuk, másfelől a személyes szabadságjogok védelme miatt nincs senkinek sem (erkölcsi) joga ahhoz, hogy egy másik embert megfigyeljen. Az is megfontolandó, hogy az a partner, akinek a hűségét már csak az állandó megfigyeléssel lehet megtartani, az úgyis az első adandó alkalommal kijátssza az elektronikus detektíveket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14