A Moody's további vállalati visszaminősítéseket jósol

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 12. 11:35
A korábbinál is erősebb kételyeinek adott hangot a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok (UMTS) kiépítésének és üzemeltetésének jövedelmezőségével kapcsolatban a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely megerősítette, hogy továbbra is negatív kilátással tartja nyilván az UMTS-vállalkozásban részes európai távközlési vállalatokat.
Szerdán kiadott – a British Telecomra, a Deutsche Telekomra, a France Télécomra, a spanyol Sonerára és a holland KPN-re összpontosító – jelentésében a Moody's azt írta: a szektor európai vállalatai továbbra is sebezhetők, mivel olyan időszakban kellene végrehajtaniuk jelentős adósságleépítést, amikor a piacon nincs fogadókészség sem új részvénykibocsátásra, sem vállalati érdekeltségek eladására, s ez igen nehézzé teszi az adósságcsökkentést.

A Moody's-jelentés hatására szerdán erősen – a kereskedés késői szakaszáig 2,4 százalékkal, 540 pennyre – esett a British Telecommunications brit országos távközlési szolgáltató papírja a londoni értéktőzsdén. A BT-nek ígérete szerint még az idén harmadával kellene leépítenie 30 milliárd fontos (43 milliárd dolláros), jórészt az UMTS-vállalások miatt felhalmozódott adósságát annak fejében, hogy megtarthassa elsőrendű adósi A kategóriás hitelminősítői besorolását. A brit cég éppen szerdán erősítette meg, hogy fontolgatja 58 ezer járművet számláló gépkocsiparkjának kiszervezését egy lízingcégbe. Az előzetes értesüléseket kommentáló szerdai sajtójelentések szerint a tranzakció értéke meghaladhatja az 1 milliárd fontot, jóllehet a BT ezt spekulációnak nevezte.

A Londonban kiadott Moody's-jelentés szerint a cégek csak a licencdíjak megszerzéséért is már irdatlan költségekbe verték magukat, s az UMTS-technológia tényleges üzembe helyezése folytatódó beruházásokat fog igényelni. A Moody's már tavaly arra figyelmeztette az európai távközlési szektort, hogy 300 milliárd dollárba is kerülhet a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok kiépítése.

A szerdai jelentés szerint még a legkedvezőbb forgatókönyvek is azzal számolnak, hogy az UMTS-hálózatok az üzemeltetés negyedik-ötödik éve előtt nem válhatnak nullszaldóssá.

A jelentésben említett öt nagy szolgáltató közül három – a BT, a DT és a Sonera – máris adósi leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt áll a Moody'snál. Egyelőre mindegyikük a még elsőrendűnek számító A2-es besorolással szerepel a hitelminősítő listáján, de ez is meredek visszaminősítések eredménye: a BT Aa1-ről, a DT Aa2-ről esett jelenlegi szintjére. Az FT és a KPN hosszú távú kötelezettségeit a Moody's már kétszer is leminősítette, az előbbiét Aa2-ről A1-re, majd A3-ra, az utóbbiét Aa3-ról A3-ra, majd a már csak közepes befektetői szintet jelentő Baa2-re.

Ugyanakkor e cégek erős alaptevékenységi piaci helyzete határt szab a további leminősítéseknek, ezért a Moody's jelenleg nem számol azzal, hogy hosszú távú minősítésük a Baa2-es vagy a befektetői fokozat alsó határát jelentő Baa3-as szint alá süllyedhetne – áll a szerdai jelentésben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50