Szörfözni hangvezérléssel

Kollár Csaba, 2001. június 1. 19:52
A tudósok világszerte olyan megoldásokon dolgoznak, amelyekkel a mobiltelefonokat a tulajdonosaik hanggal is vezérelhetnék. A kisméretű, nehezen kezelhető billentyűzet hátráltatja a vezeték nélküli internet felfedezését. Ha megoldódik a hangvezérlés, akkor talán a mobilportálok is nagyobb érdeklődésre tarthatnak majd számot.
Ebben a pillanatban a fejlesztések fő iránya az angol nyelvű kommunikáció „gépiesítése”. A tudósok az angol mellett más nyelveken is szeretnék megvalósítani a hangfelismerést, ugyanakkor ez a folyamat hosszú és rendkívül pénzigényes. A kis nemzeteknek elvben még lehetőségük sincs arra, hogy saját nyelvükön fejlesszenek piacképes hangfelismerő rendszereket. Az IBM most bemutatott hangfordítója is „csak” a franciát és a németet ismeri.

Az IBM WebSphere Voice Server támogatja a VoiceXML-t, azt a nyitott ipari szabványt, ami a hangalkalmazások új generációját hivatott egységesíteni. Ez azt jelenti, hogy a cégek és a szervezetek arra is használhatják a WebSphere Voice Servert, hogy a segítségével hatékonyabbá tegyék webes alkalmazásaikat és a call-center technológiát, és új hang-óvezérlő szolgáltatásokkal növeljék céges kommunikációjuk hatékonyságát, interaktivitását. A fogyasztók választhatnak a WebSphere Translation Offering szolgáltatásaiból, aminek a segítségével az angol nyelv franciára, olaszra, németre és spanyolra fordítható, és viszont. Lehetőség van arra is, hogy az ázsiai nyelvek iránt érdeklődők az angolt kínaira, japánra vagy koreaira fordítsák le.

Az Ericsson az egyik olyan telekommunikációs cég, amelyik már most is alkalmazza készülékeiben a hangvezérelt technológiát. Az újabb modelleknél a felhasználók barátjuk nevének bemondásával kezdeményezhetik a hívását. Az ilyen megoldások többek között a vezetés biztonságát is növelhetik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55