Megszűnnek egyes ingyenes vírusirtók

Tóth Kristóf, 2001. június 11. 22:57
A felhasználók egy része a közeljövőben bizonyára kénytelen lesz fizetni a vírusirtó szoftverekért, miután a Computer Associates (CA) és az Aladdin Knowledge Systems Ltd. bejelentették: nincs többé ingyenes vírusirtó magánfelhasználóknak.
A két társaság bejelentése bizonyára számos felhasználót kellemetlenül érint, mivel a Computer Associates és az Aladdin Knowledge Systems ez idáig ingyen kínálta antivírusszoftvereinek otthoni célra szánt, magánfelhasználói változatait.

A CA 1999-től az elmúlt hétig ingyen kínálta az InoculateIT Personal Edition változatát. A társaság új my-eTrust.com szolgáltatása és szoftvere, amely átveszi az ez idáig ingyenes szoftver helyét, pénzért lesz elérhető a magánfelhasználóknak. Az izraeli Aladdin Knowledge Systems a jövőben pénzt fog kérni eSafe Desktop programjáért, amely tavaly február 17. óta ingyenesen a felhasználók rendelkezésére állt.

A CA és az AKS a szoftvereken kívül ez idáig ingyen biztosította a magánfelhasználóknak a programok frissítéseit, a vírusdefiníciós fájlok frissítéseit és az e-mailen keresztüli támogatást is. Az Aladdin Knowledge Systems még tűzfalat is biztosított a felhasználóknak a hackertámadások ellen.

A CA egyik szóvivője szerint a társaság azért döntött a lépés mellett, mert a szoftver állandó frissítései túl sok pénzbe kerültek a cégnek - írta az IDG. A felhasználók meglévő szoftvereikhez egyébként továbbra is ingyen tölthetik le a vírusdefiníciós fájl frissítéseit.

Az Aladdin képviselői szerint a magánfelhasználók nem tartották magukat az ingyenes szoftverrel járó korlátozásokhoz, és állandóan elözönlötték a társaság telefonvonalait, holott nekik csak e-mailen keresztül lett volna jogosultságuk segítséget kérniük. A telefonvonalak állandó foglaltsága miatt az üzleti partnerek elégedetlenek voltak, ami érthető, hiszen ők fizetnek a támogatásért. Az eSafe Desktop frissítései bizonytalan ideig még ingyenesen letölthetők.

A CA új eTrust Antivirus szoftvere előfizetési elven működik, és 19,95 dollárba kerül az első, majd 9,95 dollárba minden további évben. Az eTrust olcsóbb a konkurenciánál, mivel a McAfee vírusirtója 24,95 dollárba kerül évente, a Symantec Norton Antivirus 7 pedig 39,95 dollár egyévi ingyenes frissítéssel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59