Java-telefon megfelelő alkalmazásokat keres

Kollár Csaba, 2001. június 15. 20:45
A Motorola elkezdte Java-kompatibilis telefonjainak a szállítását, ugyanakkor elemzők szerint még nem áll rendelkezésre a telefonhoz megfelelő alkalmazás.
A Motorola volt az első gyártó, amely bemutatta GPRS telefonjait, még azelőtt, hogy a GPRS hálózatok világszerte készen lettek volna. A cég úgy definiálja magát, mint a „technológia nagy úttörője”, ezért tartotta fontosnak, hogy a Sun Microsystems Java szoftverét is felhasználja mobiltelefonjaiban. A Motorolának e tervébe azonban hiba csúszott, amit most úgy próbál meg kijavítani, hogy fejlesztői site-ján arra biztatja a Java nyelvhez értő programozókat, hogy új alkalmazásokat fejlesszenek.

A Motorola Java telefonjai GPRS-kompatibilisek. Számos modell közül választhatunk: Accompli A6288, V60, V66, Talkabout T192, Timeport P7289i vagy Timeport 280. Ezek többsége 2001 harmadik negyedévében már a boltokban lesz, de sikerük nagymértékben függhet attól, hogy addigra mennyi alkalmazás lesz hozzájuk kifejlesztve. A Motorola bízik abban, hogy a fejlesztők „megfogadják a felhívást, és aktiválják magukat”. Terence Ma, a Motorola üzleti fejlesztésekért és stratégiáért felelős igazgatója elmondta, hogy „hatalmas lehetőségek rejlenek a Sun által kifejlesztett Javában. Felmérésünk szerint több mint egymillió aktív Java-programozó van. A Java szoftver nyitott, és ez az egyik legjobb érv amellett, hogy bárki fejlesszen rá alkalmazásokat. Számunkra közömbös, hogy ki és milyen alkalmazásokat fejleszt, az viszont elengedhetetlen, hogy olyan munkák szülessenek, amelyek maximálisan kompatibilisek a Motorola telefonokkal, illetve a fogyasztók igényeinek is megfelelnek.”

Elemzők érthetőnek tartják a Motorola folyamatos felhívásait, hiszen, az „senkinek sem lenne jó, ha a fogyasztó megvenné a telefont, majd nem tudná azt maximálisan kihasználni”. Egy másik vélemény szerint a Java remek alapot teremthet a vezeték nélküli játékok számára, és ezt szintén nem lenne érdemes kihagyni a számításokból.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59