Vezeték nélküli taxi Szingapúrban

Kollár Csaba, 2001. június 20. 20:35
A CityCab, a Hewlett-Packard és az Ericsson a közeljövőben olyan alkalmazások bevezetését tervezi, amivel a taxiban utazók a vezeték nélküli szolgáltatások széles skáláját vehetik igénybe.
A három cég megállapodott arról, hogy elindítja a Project Escalade névre keresztelt alkalmazásának kísérleti üzemét Szingapúrban. Ezzel az alkalmazással mind a sofőrök, mind az utasok “átélhetik a vezeték nélküli, interaktív szolgáltatások élményét”. A Project Escalade lehetővé teszi többek között a weben való szörfölést, e-mail-ek küldését, a tőzsdei árfolyamok nyomon követését, a legfrissebb hírek elérését. A sofőrök pl. folyamatosan nyomon követhetik, hogy éppen hol tartanak, a térképek megtekintésével, illetve elfogadhatják az elektronikus fizetést. A personal area network (PAN) a taxin belül került kialakításra, és saját eszközünkkel érhető el, mint egy olyan privát hálózat, ami a többi nyilvános GSM, vagy GPRS hálózatokhoz kapcsolódik.

A HP szolgáltatja a hangvezérlésen alapuló szolgáltatást, ami egyben a jelenlegi CityCab Mobile Data Terminal-t is helyettesíti, valamint egyéb, gépkocsin belüli mobil szolgáltatásokat. Az Ericsson biztosítja többek között a vég-vég kapcsolatot a fogyasztók és a taxicég között, segíti a rendelést és a fizetést. Ezekhez a helymeghatározásra épülő alkalmazásokat, a Bluetooth, a GPRS és a 3G technológiát használja fel. Lim Hung Siang a CityCab vezetője nyilatkozatában elmondta, hogy “büszkék vagyunk arra, hogy két olyan vezető céggel kötöttünk kapcsolatot, mint a HP, vagy az Ericsson. Ez a project is arra ösztönöz minket, hogy utasaink és munkatársaink kényelmi szempontjait figyelembe véve többet foglalkozzunk a vezeték nélküli alkalmazásokkal.” A kísérleti üzemben 500 CityCab taxi vesz részt. Elemzők szerint a fejlesztés ugyan kísérleti stádiumában van, és egyelőre csak Szingapúrban érhető el, de néhány éven belül nem kizárt, hogy a világ nagy taxis cégei is hasonló fejlesztésekkel teszik komfortosabbá az utazást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14