Az mp3 tulajdonosait zavarják a szabadforrású programozók

Tóth Kristóf, 2001. június 26. 22:28
Az új mp3 pro szabvány a jelek szerint hasonlóan népszerű lesz, mint elődje, az mp3 digitális audioformátum. Az mp3 pro bár alig két hete érhető el, a demo szoftvert már 600 ezernél is többen töltötték le.
Mindezt a technológia társfejlesztője, a Thomson Mutimédia jelentette be, amely június 14-én kiadta az mp3 pro első demo codecét. A demo codec 64 kbps bitrátájúnál jobb minőségű fájlt nem képes készíteni, de ez a 64 kbps az új szabvány esetében a 128 kbps-os mp3-nak, vagyis a CD-közeli minőségnek felel meg.

Az mp3 prót a Coding Technologies készítette az eredeti mp3-munkából, amely a Thomsont és a német Fraunhofer Institute-ot dicséri. Az mp3 pro célja a Microsoft WMA 8 és RealNetworks RealAudio 8 formátumok felülmúlása volt mind hangminőségben, mind a kis méretet illetően. A jelenlegi vélemények szerint az mp3 pro ezen előbbiekkel nagyjából egyformára sikeredett, de a részleges mp3-kompatibilitás sokat segíthet majd elterjedésében.

Az mp3 tulajdonosai azonban nem igazán törik magukat olyan licencpolitika megalkotásáért, amely partnerek szerzését segítené. Az mp3 szabvány tulajdonosai ugyanis egyértelműen a szabadforrású mp3-encoderek (tömörítők) készítői ellen fordultak. A Thomson és a Fraunhofer mindenkitől jogdíjat követel, aki alkalmazza szellemi tulajdonukat üzleti célú mp3-lejátszójában vagy bármilyen (akár szabad forrású) mp3-tömörítőjében.

A 8Hz Productions fejlesztői, két holland diák, akik a tanulás kedvéért programoznak, nemrégiben értesítést kaptak a Fraunhofertől 8 Hz nevű mp3 szoftverük ügyében. "E-mailt kaptunk a Fraunhofertől, amelyben az mp3-licenc megszerzésére kérnek fel bennünket. Mivel szegény diákok vagyunk, a licencdíj kifizetése nem lehetséges választás számunkra" - írta a 8 Hz Productions.

A Fraunhofer 25 ezer dollár (7,5 millió forint) licencdíjat követelt a két diáktól.

Mi lehetséges ez esetben? Vagy pénzért kell árulnia a szoftvert a két szerzőnek, vagy kénytelenek leállítani a projektet. A 8 Hz az utóbbit választotta: "Úgy döntöttünk, leállítjuk a 8 Hz mp3 szekcióját, az ez irányú fejlesztések pedig abbamaradnak."

Egy másik encoder, a Blade is hasonló sorsra jutott. A Blade-et készítő Tord Jansson megszüntette a kódoló bináris változatát, és ezentúl csak a program forrása lesz letölthető, mivel így az mp3 készítői nem érvényesíthetik jogaikat a Blade-del szemben.

Jansson nemrégiben hosszas jogi vitába keveredett a Fraunhoferrel és a Thomsonnal, míg végül megszületett a megoldás: a program csak forráskódban elérhető, amely így nem képezhet alapot szabadalomsértési panaszoknak. Jansson szerint az ügy tisztázása rengeteg pénzt felőrlő pereskedést igényelne, pénze pedig a Thomsonnal és a Fraunhoferrel ellenben neki nincs.

Kulcsszavak: Thomson szabvány mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50