Inferno OS: már Compaq iPAQ-ra is

FeriMesz , 2001. július 3. 11:53
A Vita Nuova a bostoni USENIX-konferencián bemutatott egy olyan Compaq iPAQ tenyérszámítógépet, amelyre az Inferno OS-t installálták. Az Inferno iPAQ-ra írt verziója támogatja a vezeték nélküli hálózatokat, emellett tartalmazza az Inferno Virtual Machine-t, a Tk Graphicset, egy HTML 3.2-kompatíbilis webböngészőt, 1.1-es JavaScript-támogatást, fejlesztőkörnyezetet.
Ez a programcsomag együttesen nem foglal el többet 3 MB Flash-tárhelynél. A cég emellett több más újdonsággal is előrukkolt a konferencián: többféle, számítógép-hálózatokon használható ún. "distributed application"-nel (megosztott alkalmazás). Elkészültek továbbá az Inferno külön változatai attól függően, hogy Windows, Linux vagy Solaris rendszer kiegészítéseként alkalmazzák. Bár az Inferno elsődlegesen hálózati felhasználásra készült, önálló operációs rendszerként is alkalmazható.

A Vita Nuova vezetője, Michael Jeffrey elmondta: az Inferno iPAQ-ra írt változata alternatívát nyújt a licencköteles operációs rendszerek (pl: Windows CE) mellett. A szoftverfejlesztők az Inferno használatával jelentősen gyorsabban tudnak megosztott alkalmazásokat létrehozni, mert az Inferno-környezet alkalmazkodik az adott platformhoz. (Hasonlóan az Amiga DE-hez.)

Az Inferno OS iPAQ-os változata része a 2001 júliusától már beszerezhető, sokféle változtatást tartalmazó új Inferno-verziónak. A Vita Nuova által létrehozott Inferno-csomag szabad forráskódú.

Kulcsszavak: opsys +fohir pda Compaq

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55