"Windows Mobile" Pocket PC helyett

Tóth Kristóf, 2003. június 24. 05:32
A világ legnagyobb szoftverfejlesztőjeként ismert Microsoft hétfőn kiadta a Pocket PC PDA operációs rendszer 2003-as változatát, amely a Windows Mobile for Pocket PCs nevet kapta.
A szoftveróriás komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Windows operációs rendszer PDA kéziszámítógépekbe szánt változatát még szélesebb körben elterjessze. A Windows CE-re épülő Pocket PC operációs rendszert a társaság ezért most Windows Mobile for Pocket PCs névre keresztelte át. A társaság célja, hogy a széles körben ismert "Windows" márkanév alkalmazásával még vonzóbbá tegye a megoldást a felhasználók számára.

"A legismertebb, és egyben legnépszerűbb márkanevünk a Windows, ezért a jövőben a mobil eszközökbe szánt operációs rendszerünket is ezzel a márkanévvel kívánjuk ellátni" - mondta Ed Suwanjindar, a Microsoft mobil eszközökkel foglalkozó divíziójának termékmenedzsere.

Az új PDA operációs rendszer kiadását követően a HP, a Toshiba, és a Dell Computer is azonnal bejelentette, hogy alkalmazni fogja az új megoldást kéziszámítógépeiben. Emellett számos kisebb cég is elkötelezte magát a Windows Mobile használata mellett.

A Microsoft az elmúlt néhány évben jelentős erőket mozgósított, hogy legyőzze a rivális Palm Inc. Palm OS PDA operációs rendszerét, amelyet szintén számos PDA gyártó, többek között maga a Palm, a közelmúltban megvásárolt Handspring, és a Sony alkalmaz kéziszámítógépéban. Az IDC piackutató cég jelentése szerint az Egyesült Államokban, 2002-ben értékesített kéziszámítógépek 71 százaléka Palm OS operációs rendszerre épült.

"A verseny még nem ért véget, és biztos vagyok benne, hogy jelentős részesedést fognak szerezni" - mondta David Nigel, a PalmSource vezérigazgatója hozzátéve, hogy véleménye szerint azonban továbbra is többen fogják a Palm OS-t választani.

Az intelligens mobiltelefonokba szánt Smartphone 2002 operációs rendszer utódja a Windows Mobile for Smartphones nevet kapta, és az év második felében lát napvilágot.
Kulcsszavak: pda Microsoft opsys

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14