A legelső magyar szoftverház születésnapi konferenciát rendez

forrás Prim Online, 2011. május 17. 16:36

A magyar számítástechnika történelmét, az informatika kialakulását saját sorsában is reprezentáló SZÁMALK, az egyik legpatinánsabb magyar ITC vállalkozás 45. születésnapját egy konferencia keretében ünnepli, amit az NJSZT Informatika Történeti Fórumával közösen szervez, 2011. május 25-én. A SZÁMALK új épületébe összhívott konferencia előadásai sorra veszik a 45 év mérföldköveit, amelyek - egy erre az alkalomra megjelentetett - tanulmánykötetben is megelevendenek.

A Számalk története nem csak a mai Számalkról mesél, de tartalmazza elődei (INFELOR, SZÁMKI, SZÁMOK, OSZV) eredményeit is. A konferencia szubjektív élmény beszámolóiból és a könyv objektív elemzéséből összeálló történet bemutatja a legelső magyar szoftverház kialakulását és korabeli eredményeit (INFELOR-SZÁMKI); a magyar szoftver export kifejlődését és sikereit (INFELOR, SZÁMALK); Magyarország első magas minőségű informatika oktatási intézményét (SZÁMOK); az első magyar számítástechnikai lap-, és média kiadó vállalkozást (SZTI, SZÁMOK), a magyar számítástechnikai média bölcsőjét; az első magyar számítógép kereskedelmet és szervizt kialakító vállalkozást (OSZV); az első magyar rendszerházat (SZÁMALK) és az ország legnagyobb magán informatikai oktatási vállalkozását (SZÁMLK Zrt.).

 

A konferencia történeteken, sztorikon keresztül mutatja be a cég 45 éves történetét. Az előadók a magyar informatika történelemalkotó résztvevői, egyben máig a magyar számítástechnika meghatározó alakítói. Előadásaikból, beszélgetésükből megismerhetjük a magyar számítástechnika kialakulását és fejlődését is. A konferencia hallgatói élménybeszámolókon keresztül szembesülhetnek saját múltjukkal, környezetükkel, örömmel felidézhetik a lassan feledésbe merülő eseményeket, arcokat.

 

A „SZÁMALK és elődei” c. történelmi összefoglaló kötet Havass Miklós összeállításában készült, a magyar számítástechnika máig meghatározó alakjainak közreműködésével és munkájával. A kötet nem csak a „résztvevő” számítástechnikusok beszámolóit tartalmazza, de szociológusok (Csákó Mihály), közgazdák (Rácz Margit), felső szintű államigazgatók (Pesti Lajos) elemzéseit is. Itt adjuk először közre az Antall kormány volt pénzügyminiszterének, az Infelor egykori igazgatójának, Rabár Ferencnek posthumus tanulmányát is a magyar számítástechnika és a gazdaság összefüggéseiről.

 

E tanulmánykötet rámutat a számítástechnika kialakulását és fejlődését mozgató erőkre, az első idők prófétai erőfeszítésére, a növekvő szakma szerveződésére, az informatika általánossá válására. Vall a rendszerváltásról, a privatizációról, a megmaradásról.  Feleletet ad arra, hogy  hogyan sikerült azon kevesek egyikének lenni, akik átélték a múlt nehézségeit, s közben megváltoztatták környezetüket. A tanulmánykötet releváns forrásmunka, amely nem csak egy vállalat múltját mutatja be, de a magyar informatika kialakulásának küzdelmeit is.  

 

A Számalk nem csak a magyar számítástechnika egyik legrégebbi, alapvető újdonságokat hozó intézménye, de egyben egy szakma bölcsője is, ahonnan a számítástechnika meghatározó szereplői kerültek ki, s váltak vállalati, szakmai, közéleti irányítókká.

 

Ez a konferencia kiemelkedő szakmai, társadalmi és kulturális esemény. Alkalom egy immár megerősödött szakma alapítóinak, és jelenkori művelőinek találkozására. Az esemény iránti komoly érdeklődést mutatja, hogy az előzetes jelentkezések a 400 résztvevőt meghaladták.

 

A konferencia kísérő eseményeként egy kiállítás keretében bemutatják az intézmény mai hallgatóinak munkáit is.

Kulcsszavak: SZÁMALK

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50