Az okostelefonok terjedése új lendületet ad a blogolásnak

forrás Prim Online, 2012. augusztus 22. 09:54

Bár a blog műfaja felett sokak szerint eljárt az idő, az internetképes eszközök és a mobiltechnológia fejlődése új távlatokat nyithat a műfajban. Ezt a trendek és a Goldenblog népszerűsége is bizonyítják: a hvg.hu idei, „Blogs not dead” mottójú versenyre több mint 1200 nevezés érkezett. Hamarosan indul a közönségszavazás, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig szeptember 19-én tartják az A38 hajón.

Az „internetes naplók”, a blogok áttörő szerepet játszottak a Web 2.0 azaz a felhasználók által generált online tartalmak elterjedésében, többek szerint mára a blogolás műfaját háttérbe szorítja a közösségi oldalak térnyerése. A bloggerek aktív jelenléte és a jelenleg is népes olvasótábor ennek ellenkezőjét támasztják alá. A szerzők mára választott témájuk komoly szakértőivé, így a tájékoztatás és véleményformálás meghatározó szereplőivé váltak.

A nemzetközi trendekből az is kirajzolódik, hogy a mobiltechnológia és a mobileszközök fejlődése új lendületet adhat a blogolásnak. Felmérések szerint a bloggerek egy része már két évvel ezelőtt is használta okostelefonját blogjának szerkesztésére, mára pedig az internetképes eszközök felhasználóinak közel 30 százaléka használja készülékét tweetelésre vagy blogolásra.

A tendenciát a mobilinternet és az okostelefonok terjedése mellett a kimondottan mobil blogolás céljából fejlesztett applikációk is erősítik. „A mobilinternet és a mobileszközök nagyfokú spontaneitást adnak a bloggerek kezébe. Szinte bárhol bármikor rögzíthetik, továbbfejleszthetik vagy publikálhatják blogjuk friss tartalmát. Az okostelefon alkalmazásoknak és a nagy blogszolgáltatók – mint a WordPress és a Tumblr – mobil appjainak köszönhetően a legnagyobb hálózatok kifinomult rendszerei is elérhetővé váltak zsebben hordozható méretben is. A gyorsaságnak, a spontaneitásnak és a frissességnek döntő szerepe van a tartalom előállításban, és könnyen lehet, hogy 2012-ben egy olyan blog győzedelmeskedik majd a Goldenblogon, aminek szerzője rendszeresen a kedvenc parkjából vezeti blogját, és ez az inspiráció teszi az ő munkáját kiemelkedővé.” – mondja Egyed Gábor, a Telenor közösségi média szakértője.

Szabó-Lencz Péter, a Budapest Avantgarde blog szerzője, a tavalyi Goldenblog kult-szórakozás témakörének első helyezettje is nagy jövőt jósol az okostelefonoknak a bloggerek életében. „A mobilomat elsősorban a kommentek követésére használom, hogy ha felmerül valamilyen kérdés, arra a lehető legrövidebb időn belül tudjak válaszolni. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben az egyre erősebb telefonoknak köszönhetően még mobilabbá válik majd a blogolás, és a statisztikák és kommentek figyelése mellett a tartalom frissítését is felgyorsítja majd.”

A nyolcadik alkalommal megrendezett Goldenblog versenyen a bloggerek több mint 1200 oldalt indítottak 9 kategóriában. Az idei mezőnyben a legnépszerűbb kategória a „szakértői blog”, ahová közel 200 nevezés érkezett, de sokan mérettetik meg magukat a kultúra-szórakozás és a gasztro témakörökben is. Az internetes naplókat a zsűri tartalom, szakmai színvonal és számos más szempont alapján értékeli, de augusztus 20 és szeptember 6 között az olvasóközönség is szavazhat kedvenceire. A szakmai díjazottak minden kategóriában egy-egy egyéves Hipernet 42 előfizetést nyernek, a kult-szórakozás különdíjasa pedig a Samsung legújabb csúcskészülékét, egy gyors internetezésre alkalmas, hatalmas kijelzőjű Galaxy SIII készüléket vehet át a Telenor ajándékaként. A készülék a bloggerek számára fontos funkciók mellett a jövő technológiáját, az NFC-t is elhozza a nyertesnek, amely funkciót a helyszínen szervezett NFC technológiára alapuló játékban azonnal ki is próbálhat az újdonsült tulajdonos.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50