5 érv, hogy miért érdemes bérelt vonalra váltani

forrás: Prím Online, 2013. április 1. 08:02

Legtöbbünkkel előfordult már, hogy az uszodában nem tudtunk a saját tempónkban haladni, mert az előttünk úszó feltartott minket. Ilyenkor elgondolkodunk, mekkora könnyebbséget jelentene, ha lenne egy saját sávunk. Különös jelentősége van ennek akkor, ha hivatásszerűen használjuk a medencét. Valahogy így kell elképzelnünk a bérelt vonal legfőbb előnyét: egy olyan csatorna, amin csak a mi forgalmunk zajlik. Hiszen ahogy egy versenyúszó sem engedheti meg magának, hogy feltartsák, úgy egy vállalati internetkapcsolatnál sem fér bele, hogy külső tényezők befolyásolják a minőségi paramétereket.

Az ACE Telecom 5 érvet sorakoztatott fel, hogy miért érdemes akár egy kis- vagy közepes vállalkozásnak is bérelt vonali internetet használni.

Magyarországon jelenleg a legalább 10 főt foglalkoztató szervezetek 93 százaléka rendelkezik közvetlen internet-hozzáféréssel, derül ki a Bell Research Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részére készített „Távközlési szolgáltatások használata az üzleti felhasználók körében 2012” című felmérésből. Ma már tehát nem az a kérdés, hogy egy vállalatnak szüksége van-e internetkapcsolatra, sokkal inkább az, hogy milyenre! A Bell Research adatai szerint ma Magyarországon a 10-49 főt foglalkoztató vállalatoknak csupán 9 százaléka rendelkezik bérelt vonali internet előfizetéssel. Minél nagyobb ugyanakkor egy vállalat, annál elterjedtebb ez a megoldás: a közepes vállalatok körében 17, a nagyvállalatoknál már 36 százalék a bérelt vonal penetrációja. A KKV-szektorra jellemző tehát a bérelt vonal alacsonyabb elterjedtsége, talán nem véletlen, hogy a kutatás szerint ugyanezen kör közel negyede jelezte elégedetlenségét szolgáltatója teljesítményével.

Miért ajánlja az ACE Telecom, hogy üzleti célra bérelt vonali internetet használjanak a vállalatok?

1.    Saját csatorna
Ha valaki felismeri az internet megkerülhetetlen szerepét üzleti folyamatai elvégzésében, az nem engedheti meg magának, hogy osztozzon az internetkapcsolaton. Ahogy egy versenyúszó sem úszik másokkal egy sávban. A bérelt vonal dedikált csatornát biztosít az előfizetőnek, a kizárólagos használat minden előnyével.

2.    Garantált sávszélesség

Nézzünk egy szemléletes példát: a kilencvenes években nagyon figyelmesnek kellett lenni egy hangfal vagy hifi vásárlásakor, hogy az azon feltüntetett teljesítményt milyen mértékegységben adták meg. Gyakran nagyobb számmal szerepelt rajta a nagyon jól csengő PMPO Watt nagysága, ami nem az állandó, hanem a gyakran 5-6-szor olyan magas maximális teljesítményt mutatta. Egy internetkapcsolat kiválasztásakor sem szabad hagynunk, hogy a rendszerint nagyobb betűvel feltüntetett maximális sávszélesség megtévesszen minket, ugyanis ami állandóan rendelkezésünkre fog állni, az a garantált sávszélesség. A bérelt vonal esetében ez a két szám jellemzően megegyezik, ami 100 százalékos sávszélesség garanciát jelent.

3.    Az igazi széles sáv szimmetrikus
A sáv szélessége azonban korántsem az egyetlen fontos tényező. Ha az internetkapcsolat nem szimmetrikus, vagyis a feltöltés és a letöltés sebessége nem egyezik meg egymással, akkor a feltöltési oldal túlterhelése akár a letöltést is akadályozhatja. Mintha a szemben tempózók arrébb tolnák a köteleket, ezzel lassítva a másik sávban úszókat. A bérelt vonal esetében a feltöltés és a letöltés sebessége megegyezik, így nem fordulhat elő, hogy egy nagyobb fájl küldése lassítja a böngészést vagy más interneten végzett munkafolyamatot.

4.    Magas rendelkezésre állás
Az internetalapú működés esetében kiemelt fontosságú a rendelkezésre állás, hiszen még egy kisebb vállalkozásnál is azzal járhat a hálózati kapcsolat kiesése, hogy a munkatársak nem tudnak levelezni, nem érik el a közös szervert, és semmilyen internetkapcsolatot igénylő feladatot nem tudnak elvégezni. Rendelkezésre állás tekintetében a bérelt vonal verhetetlen, például az ACE Telecom MetroLink szolgáltatásának időbeni rendelkezésre állása 99,5 százalék éves szinten.

5.    Biztonságos kapcsolat
Nem véletlen, hogy a tisztán adatátvitelre használt vállalati hálózatok esetében a bérelt vonal a legelterjedtebb: a Bell Research felmérése szerint a vállalatok 28 százaléka, sőt a nagyvállalatoknak több mint a fele veszi igénybe erre a célra. A bérelt vonal biztonságos kapcsolatot garantál: a telephelyek egy adathálózatba kötése esetében például a publikus internetet nem érintő megoldást jelent.

 

Kulcsszavak: bérelt vonal ACE Telecom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36