Generációs ugrást hoz a technológiában az 5G Koalíció

forrás: Prím Online, 2017. június 19. 15:16

Ugrásszerűen javíthatja az ország technológiai fejlettségét az 5G Koalíció. A Microsoft Magyarország részvételével megalakult, széleskörű összefogás célja nem csupán az, hogy az elsők között álljon rendelkezésre nálunk a minden eddiginél tágabb lehetőségeket nyújtó 5G technológia, hanem az is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban állítsák a lakosság és a gazdaság szolgálatába.

A most megalakult 5G Koalíció, amelyben a Microsoft vezető szerepet vállal, széleskörű összefogást valósít meg a vezető technológiai cégek, távközlési vállalatok, a hazai egyetemi és tudományos élet, valamint az állam között. A Digitális Jólét Program titkársága által koordinált kezdeményezés egyfajta stratégiai és szakmai platformként fog működni: a kormányzat, a kutatói szféra, az IKT szektor, az autóipar és az Irinyi Tervben érintett ágazatok képviselőinek 5G innovációkkal és fejlesztésekkel kapcsolatos erőfeszítéseit fogja összehangolni.

 

„A 21. század digitális gazdaságának hajtóerejét a hálózatba kapcsolt eszközök tudása adja. Óriási lehetőségnek tartom, hogy az iparág szereplői, az állammal és a tudományos élet vezetőivel karöltve, összefognak a technológia minél hatékonyabb bevezetéséért, széles körű megismertetéséért” – mondta az aláírás alkalmából Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Az 5G Koalíció aláírói szerint a világ technológiai szintet lép az 5G hálózatok kialakításával. Ebben Magyarország jó szintről indul, hiszen a jelenlegi, negyedik generációs mobilinternet-hálózatok a világ élvonalába tartoznak a minőséget és az adatátvitelt tekintve. Ugyanakkor tény, hogy a lakosság és a kisvállalkozások messze nem használják ki a 4G nyújtotta lehetőségeket. Ezért a mostani összefogás célja, hogy ismeretterjesztéssel és innovációval vegye rá a gazdaság szereplőit, hogy minél többet állítsanak saját szolgálatukba a technológia adta lehetőségek közül.

 

„Az 5G használatához hatékony és innovatív megoldásokra, modern eszközökre, valamint minden eddiginél biztonságosabb és jobb hálózati kapcsolatra van szükség. A tértől és időtől függetlenül elérhető szolgáltatások megszüntetik a felhasználók röghöz kötöttségét” – hangsúlyozta Szentkuti Gabriella.

 

A jelenleg még szabványosítás előtt álló technológia úttörő megoldásokat hoz a társadalmi-gazdasági fejlődésben. Átalakítja a különböző ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig, ahogyan meghatározó szerepe lesz az autonóm és hálózatba kapcsolt önvezető járművek biztonságos közlekedésében is. Az 5G Koalíció célja, hogy Magyarország a fejlesztések egyik európai központjává váljon, s hogy vezető szerepet vállaljon a régióban az 5G-re épülő alkalmazások tesztelésében. A végcél természetesen az, hogy a világon elsők között vezessük be idehaza az 5G-t.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15