Az Ericsson gyorsabb licenszeléssel pezsdítené a piacot

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 3. 10:29
A svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártó pénteken bejelentette, hogy a bonyolult új mobilkészülékek licenszeit más gyártók széles körének értékesítve akarja megpezsdíteni a lassuló mobilpiacot.
- Azonnali hozzáférést teszünk lehetővé a legfejlettebb technológiához, hogy minden gyártó gyorsabban és jóval kisebb költséggel vihesse a piacra az új, fejlettebb termékeket - mondta a licenszek eladására szervezett új vállalati egység, az Ericsson Mobile Platforms vezetője, Tord Wingren.

Az Ericsson megállapodott a japán Sonyval, hogy vegyes vállalatban egyesítik a mobilkészülék-üzletágukat, nagy megtakarítások végett. A vegyes vállalat október elején alakul meg. Ezt, és a licenszelésre vonatkozó, legújabb üzleti fogást is magyarázza, hogy a jelenlegi várakozások szerint a gyors adatátviteli szabványú (GPRS) és a következő, harmadik generációs szolgáltatások elterjedése lassúbb lesz a vártnál, sőt, az utóbbinak a bevezetése késni is fog. Erre tekintettel az amerikai Morgan Stanley befektetési bank a napokban egyszerre négy európai mobilszolgáltatót értékelt le.

A Morgan Stanley szakértői szerint a GPRS jövőre csak kis piaci éket verhet, és kezdetben csökkenteni fogja a szolgáltatók profitját. Lassú elterjedésének oka az is, hogy erre alkalmas készülékeket csupán az Ericsson és az amerikai Motorola gyárt, a Nokia csak szeptemberben kezd hozzá. A multimédiát kínáló harmadik generációs szolgáltatás pedig 2004-05 előtt aligha lesz tömegtermék, és még meg kell birkózni a várható drágaságával, csökkenteni kell a készülékek méretét és növelni az akkumulátor hatékonyságát is - írták a Morgan Stanley elemzői.

Az Ericsson szakemberei szerint a mobilpiac hasonló változáson megy át, mint a számítógép-üzlet. Kevesen fognak programlapkát gyártani, és sokan mobilkészüléket. Az utóbbiak körében értékesített szellemi tulajdonjogokkal és rendszerismerettel az Ericcson hasznot húzhat a készülékpiacból is, miközben maga fokozatosan kijjebb vonul a közvetlen gyártásból. Az Ericsson korábban igen fösvényen adta ki készüléktechnológiáját más cégeknek, de mostantól bárki alkalmas gyártónak partnere lesz ebben - mondta a cég egyik szóvivője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50