Jobb felkészülni, mint megijedni

forrás: Prím Online, 2018. január 16. 19:05

Az előrejelzések szerint 2018-ban is rengeteg régi és új típusú informatikai fenyegetéssel kell szembenéznünk, a sebezhető szoftverektől kezdve a gépeinket rabszolgamunkára fogó kiberbűnözőkig. A Novell szakértői a három legkritikusabbnak vélt területtel kapcsolatban szolgálnak néhány tanáccsal.

Az IT-biztonsági veszélyek egyre nagyobb költségeket rónak a cégekre. Egy tavaly ősszel közzétett kutatás szerint a vállalatok 2017-ben átlagosan 11,7 millió dollárt költöttek különféle kiberbiztonsági intézkedésekre. Ez 23 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, ami komoly emelkedésnek számít, ugyanakkor mégsem éri el a fenyegetések bővülésének arányát. A szervezetek ugyanis 2016-hoz képest 27 százalékkal több, átlagosan 130 incidenst észleltek az elmúlt évben, és minden jel arra mutat, hogy a helyzet idén tovább romlik. Ezért célszerű azonosítani a gyenge pontokat, és megerősíteni a védelmet, amivel kapcsolatban a Novell szakértői három kulcsfontosságú területre hívják fel a figyelmet.

 

Veszedelmes eszközök

Egy friss felmérés szerint 10-ből 8 alkalmazott titkosítatlan pendrive-okat használ munkája során. Ráadásul 87 százalékuk nem is értesíti munkáltatóját arról, ha elveszít egy céges adatokat (is) tartalmazó USB-kulcsot, ami komoly kockázatokat jelent az érzékeny vállalati adatokra és üzleti titkokra nézve. A legjobb példa erre egy londoni utcán tavaly talált pendrive a Heathrow repülőtér biztonsági információival.

 

Az ilyen fenyegetések kezeléséhez fontos az alkalmazottak oktatása és a titkosított pendrive-ok használata, a Novell szakértői szerint azonban csak a megfelelő eszközkezelő megoldással lehet teljes a védelem. A ZENworks Endpoint Security Management segítségével például az informatikai szakemberek egyszerűen alakíthatják ki és tartathatják be a szabályokat arra vonatkozóan, hogy milyen eszközökre milyen feltételek mellett másolhatnak céges fájlokat az alkalmazottak, így biztosítva az adatok védelmét.

 

 

A fiúk a bitcoin-bányában dolgoznak

Nemrég derült fény arra, hogy kiberbűnözők feltörték egy Buenos Aires-i kávézó wifi-hálózatát, és kriptovaluta-bányászatra vették rá a gyanútlan vendégek laptopjait, azaz kihasználták a gépek erőforrásait arra, hogy azokkal maguknak keressenek pénzt online. Az ilyen esetek kapcsán minden vállalati IT-biztonsági szakember fejében felmerülhet a kérdés: lehetséges, hogy a tudtuk nélkül a céges notebookokat is felhasználják hasonló célokra, amikor az alkalmazottak a szervezet infrastruktúráján kívül végzik a munkájukat?

 

Szerencsére az ilyen kísérletek szintén kivédhetők fejlett eszközkezelő megoldásokkal. A Novell szoftvere segítségével például az informatikai szakemberek a vezeték nélküli kapcsolatokat is egyszerűen felügyelhetik a vállalati gépeken, így magasabb biztonsági beállításokat alkalmazhatnak azoknál az eseteknél, amikor a munkavállalók nem a céges hálózaton belül használják laptopjaikat.

 

A Sebezhetetlen csak a filmben létezik?

A vállalatok időről időre kiadnak fontos biztonsági frissítéseket, amelyek kezelik a sebezhetőségeket, hogy azokat a kiberbűnözők ne tudják kihasználni. Ezeket azonban minél hamarabb telepíteni kell, ami viszont megfelelő támogatás híján a nagyobb gépparkkal és sok felhasználóval működő szervezeteknél rendkívül idő- és energiaigényes feladat lehet.

 

Ilyen helyzetben jelentenek pótolhatatlan segítséget a hibajavítások kezelésére létrehozott eszközök, köztük például a ZENworks Patch Management, amellyel az IT-szakemberek egyetlen központi helyen kezelhetik a frissítéseket, illetve onnan telepíthetik azokat az infrastruktúrán belül használt számítógépekre. A megoldás ráadásul azt is képes egyszerűen és gyorsan feltérképezni, hogy mely gépekről hiányoznak a legfrissebb patch-ek. Ezekkel az eszközökkel a legnagyobb szervezeteknél is rendkívül hatékonyan kivédhetők még az olyan legújabb és jelentős fenyegetések is, mint például a nemrég hírhedté vált Meltdown és Spectre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15