Ericsson T39: GPRS, Bluetooth, online PDA

Minden, amit csak akartok...

, 2001. szeptember 4. 21:01
Régóta a levegőben lógott, hogy a mobilkommunikációs eszközök vezető gyártóinak egyike megjelenjen egy olyan készülékkel, amely minden olyan szolgáltatás elérésére és használatára alkalmas, amit 2001-ben kínál a világ.
Az elsőségért vívott csatát az Ericsson nyerte azzal, hogy piacra dobta a T39-es készüléket, egy olyan mobiltelefont(?), amely mind a GPRS-t (General Packet Radio Services, azaz általános csomagkapcsolt rádiószolgáltatások), mind a Bluetooth technológiát támogatja, ezenkívül felkészítették a WAP (Wireless Application Protocol) kínálta szolgáltatások fogadására is, így a mobilinternet és az e-mail szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja tulajdonosának. Mindezeken túl a T39-es támogatja a vezeték nélküli adatszinkronizációra kifejlesztett szabványt, a SyncML-t és a képüzenetek váltására szolgáló EMS-t is.

A fenti felsorolás talán túlságosan "sűrű", érdemes alaposabban is végigkövetni, milyen funkciókat integrál egyetlen mobiltelefonba a T39.

A GPRS-nek köszönhetően a T39-es folyamatosan online összeköttetésben áll - mégpedig 43,2 kbps sebességű adatátvitellel -, így állandóan kész az elektronikus levelek fogadására, PDA (Personal Digital Assistant) vagy laptop segítségével (a vezeték nélküli összeköttetést biztosító Bluetooth technológiának köszönhetően) pedig az interneten is elfogadható sebességgel szörfözhetünk. GPRS-szolgáltatásai közül érdemes külön is kiemelni az online zenehallgatást és az alacsony felbontású videoképek megjelenítését.

Számos hatékony PIM (Personal Information Management) alkalmazást is kínál a zsebben elférő készülék, így például az online kapcsolat eredményeként dinamikusan frissülő naptárt, a címlistát és a tennivalók jegyzékét, ami a SyncML-nek köszönhető. Mindez lehetővé teszi, hogy amennyiben egy találkozó időpontját megváltoztatják az irodában lévő asztali számítógépen, az azonnal megjelenjen a T39-es naptárában is.

A Bluetooth vezeték nélküli összeköttetést tesz lehetővé laptoppal, fülhallgató-mikrofonnal és egyéb más készülékekkel közel 10 méteres hatótávolságban. Külön érdekesség az EMS-szolgáltatások elérése: képpel és hanggal ellátott szöveges üzenetek küldhetők, amihez segítség, hogy a T39-es 30 képet tartalmaz, és további 30 tárolható, s ezek a beépített pixelszerkesztővel a felhasználó igényei szerint alakíthatók.

A készülék telefonkönyvében 510 hívószám tárolható, ami a SIM-kártyára írt adatokkal bővült. Egyetlen akkufeltöltést követően 2,5-11 óra beszélgetési időre készülhetünk, ugyanakkor a T39-esnél 150-300 órányi "maratoni" készenléti idővel számolhatunk.

A mindössze 86 grammos T39 támogatja a GSM 900-as, 1800-as és 1900-as hálózatot, így a háromnormás készülék a világ 120 országában használható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38