Nyomozói csoport a kriptobűnözés ellen

forrás: Prím Online, 2023. július 28. 14:35

A világ vezető kriptotőzsdéje kiemelt figyelmet fordít ügyfelei biztonságára, ezért nyomozói csapatot állított fel a kriptobűnözés hatékonyabb felderítése érdekében. A Binance veteránnak számító, korábban főként bűnüldöző szerveknél szolgáló csapatának feladata elsősorban a csalások, a pénzmosási ügyek, az adathalászat és a hackelések számának visszaszorítása. Az online bűnözés elleni fellépés mellett nagy figyelmet fordítanak a drogkereskedelemhez és terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó esetek felderítésére is.

A Binance felismerte, hogy óriási felelőssége van a kriptoökoszisztéma és a felhasználók védelmében. A bűnüldözési tapasztalattal rendelkező, elkötelezett szakértő nyomozói munkacsoport felállítása fontos eleme annak a törekvésnek, hogy a Web3 mindenki számára biztonságos legyen.

 

18-an a bűnözők ellen

 

A nyomozói csapat tagjai 18 országban dolgoznak azon, hogy az ügyfelek vagyonelemei biztonságban legyenek. 

 

„A 18 munkatárs kétharmada korábban bűnüldöző szerveknél szolgált, 4-5 év tapasztalata van a blokklánctechnológiával kapcsolatos nyomozásokban, és veteránnak számítanak a kripto világában. Feladatunk, hogy minden pillanatban vizsgáljuk és elhárítsuk az esetleges támadásokat, hogy a rosszfiúk ne tudják ellopni és használni az ügyfelek kriptovalutáját” – hangsúlyozta Jarek Jakubcek, a csapat egyik tagja.

 

A csoport tagjai elsősorban befektetési csalásokkal, zsarolóvírusokkal, pénzmosással, adathalászattal és hackelésekkel kapcsolatban vizsgálódnak. Tapasztalatuk és tudásuk felhasználásával proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy mindig egy lépéssel a kiberbűnözők előtt járjanak és megvédjék a kriptót használókat és az ő vagyonelemeiket.

 

pexels.com

 

A Binance csapata a világ bármely nyomozóhatóságától kaphat megkeresést, eddig több mint 55 ezer ilyen adatcsere történt. Az Egyesült Államokban például több mint 4 millió dollár értékű, észak-koreai kiberbűnözők tevékenységéhez köthető vagyonelem befagyasztásában működött közre.

 

Mivel a blokklánc-ökoszisztéma folyamatosan bővül, ez elkerülhetetlenül vonzza az bűnözőket, akik a rendszer gyenge pontjait keresik és használják ki. A saját védelmünket erősítendő a nyomozó csoportot tagjait a közösség tagjai is segítik azzal, hogy folyamatosan információt szolgáltatnak a hálózatról. Emellett olyan nemzetközi analitikai cégekkel is együtt dolgoznak, mint a Chainalysis, az Elliptic, vagy a TRMLabs. Gépi tanulásos algoritmusokat is alkalmaznak, így megismerhetik a bűnözők viselkedési, kódolási mintázatait.

 

A csapat a bejelentés után a már meglévő adatok vizsgálata után dönt arról, hogy proaktívan jelenti-e az esetet a hatóságoknak, ezen kívül javaslatot tehet a Binance belső egységeinek a biztonsági rendszer megerősítésére.

 

Hatóságok oktatása

 

Amellett, hogy szorosan együttműködnek a nyomozó hatóságokkal és megosztják egymással az információt, a Binance új csapata a kriptovalutákkal kapcsolatos edukációba is bekapcsolódik.

 

Mivel a támadók folyamatosan új megközelítéssel dolgoznak, hogy elkerüljék a feltűnést, a hagyományos nyomozati eszközök nem minden esetben elégségesek. A hatóságok blokklánccal kapcsolatos tudásának bővítése azonban hozzájárulhat a hatékonyabb felderítéshez is. A Binance egy korábbi kampány során már több mint 70 tréninget tartott több mint 20 ország nyomozó hatóságának, de a kriptótőzsde a saját felhasználóit is folyamatosan edukálja annak érdekében, hogy ne váljanak online csalás áldozatává.

 

A csapat nem csak az online, de más bűnözési formák felderítésére is nagy figyelmet fordít, így a terrorizmus finanszírozásával, drogkereskedelemmel kapcsolatos bűnesetek felderítésében is részt vehetnek. Az elmúlt évben egy ilyen közös munkának köszönhetően az Egyesült Államokban 1,5 millió dollár értékű, drogkereskedelemből származó kriptovalutát foglaltak le.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50