Egyesültek a hazai e-sport szervezetei a HUNESZ tisztújító közgyűlésén

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 25. 12:55

Beolvadt a Magyar E-sport Szövetségbe (HUNESZ) a korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség (NGES), így egyesültek a hazai e-sport szervezetei. A HUNESZ 2023. szeptember 23-án megtartott tisztújító közgyűlésén az elnökségi tagok mellett egyúttal az új elnököt is megválasztották Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója személyében, a korábbi alapító elnök, Biró Balázs György főtitkárként viszi tovább a Szövetség szakmai vezetését.

A 2023. szeptember 23-ai volt az első nagyobb szabású tisztújítás a Magyar E-sport Szövetség életében. Mindennek előzménye, hogy a HUNESZ még idén tavasszal módosította az Alapszabályát: kilenc fősre bővítette az elnökség létszámát, az elnöki posztot pedig elnöki, illetve főtitkári pozícióra választotta szét. 

 

A Magyar E-sport Szövetség új elnöke Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója lett. 

 

„Az e-sport jelentősége és szerepe mára vitathatatlanul megerősödött, így a Magyar E-sport Szövetség elnökeként képviselni a hazai e-sportot megtisztelő és felelősségteljes feladat. Célom, hogy ez a 21. századi sportág kiemelkedő figyelmet és megbecsülést kapjon, melynek első meghatározó lépése az az összefogás, amely a mai nappal kezdetét vette. A Szövetség elkötelezettsége a hazai e-sport márka megerősítése iránt stabil bázis ahhoz, hogy a digitalizáció adta lehetőségekre és a sportoló csapatokra, közösségekre építve hazai és nemzetközi szinten egyaránt növekedési pályára állítsuk az e-sportot.” – hangsúlyozta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, a HUNESZ új elnöke.

 

A főtitkári posztért a Szövetséget az elmúlt hat évben vezető alapító elnök, Biró Balázs György indult, aki új pozíciójában folytatja tovább a HUNESZ szakmai vezetését.

 

 

„Örömmel mondhatom el, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar E-sport Szövetség. A korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség immár valamennyi tagja belépett a szervezetünkbe, ezzel tagjaink száma 64-re emelkedett, és a szakmai csapatai a HUNESZ szakember gárdáját fogják erősíteni. Emellett az NGES vezetőségéből többen is bekerültek az új elnökségünkbe a szombati tisztújítás során, így például korábbi elnöküket, dr. Balázs Pétert is a vezetőségünkben köszönthetjük. Az NGES tehát beolvadt a Magyar E-sport Szövetségbe, ennek köszönhetően egyesültek a hazai e-sport szervezetei. Őszintén hiszem, hogy Rékasi Tibor, új elnökünk megválasztásával és az egyesült szövetséggel mélyebb társadalmi elfogadás mellett új szintre léphet idehaza a versenyszerű videojátékos közösség.” – emelte ki Biró Balázs György, a HUNESZ újonnan megválasztott főtitkára.

 

A Magyar E-sport Szövetség új elnökségének a tagjai Rékasi Tibor, Biró Balázs György, dr. Balázs Péter, Csanda Gergely, dr. Gremsperger Gábor, Kis Balázs, Kun Igor, Mocsai Norbert, Zakar Sándor. A HUNESZ új felügyelőbizottság tagjai:  Herczeg-Mátyus Dóra, Szeifert Mariann és Varga Roland.

 

Biró Balázs György a Közgyűlésen kifejtette, a Magyar E-sport Szövetség az új sportág elfogadása érdekében is a jövőben három fő területre kíván fókuszálni: a versenyszervezésre, az edukációra és a hazai e-sport-csapatok megerősítésére.

 

„Minél több rétegű, minél több játékost megmozgató versenyeket szeretnénk szervezni, vagyis tovább szeretnénk bővíteni a versenystruktúrát. Az idei évben másodosztállyal és utánpótlással is szélesítettük tornáink palettáját, de további lehetőségeket látunk a korosztályos vonalon, így a diák és az egyetemi e-sportban. Természetesen a Magyar E-sport Válogatott válogató versenyeinek megszervezése és lebonyolítása is a kiemelt feladataink között szerepel. Ami az edukációt illeti: ez nagyon erős pillérünk, és kiemelt terület sportágunk társadalmi elfogadottsága miatt is, jelenleg több olyan nemzetközi pályázatban is részt veszünk már, amelyek ehhez kapcsolódnak, gondolok itt a többi között az e-sport grassroots mozgalom tudásalapú támogatására vagy versenyíbírói-, edző-, illetve a csapatmenedzser-képzés tananyagainak a fejlesztésére. Mindez összefügg a harmadik fontos területtel: kitűzött célunk, hogy megerősítsük a hazai e-sport-csapatokat. Egyrészt edukáljuk a szakembergárdájukat, másrészt több lehetőséget teremtsünk számukra a versenyekkel. Emellett minél mélyebben be kívánjuk őket vonni a HUNESZ különböző döntési szintjeire, ezen a téren nagy szerepük lesz például a szakágaknak, ugyanis azokba tömörítjük majd az adott játékkal foglalkozó csapatokat, csapategységeket” – ismertette a főtitkár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50