A Nortel 3,6 milliárd dolláros veszteséget vár, 20 ezer főt leépít

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 4. 07:06
A pénzügyi gondokkal küzdő kanadai Nortel Networks Corporation az eddigieken felül további 20 ezer álláshelyet épít le, és a harmadik negyedévben már 3,6 milliárd dolláros összveszteséget valószínűsít.
A cég kedden tőzsdezárás után kiadott közleménye szerint a létszámleépítés ezzel már az alkalmazotti állomány több mint felét érinti. A mostani 20 ezres létszámcsökkentést úgy hajtják végre, hogy 10 ezer embert ténylegesen elbocsátanak, míg a további tízezret a nem stratégiai részlegek eladásával építenek le. Ezzel 45 ezerre csökken a Nortelnél dolgozók száma. A társaság az idei évet még 94 500 alkalmazottal kezdte.

A nehézségekkel küzdő cég részvényei az utóbbi egy évben több mint 90 százalékot vesztettek értékükből. Kedden a tőzsdei kereskedésben a cég papírjai 18 centtel, 5,29 dollárra csökkentek, a tőzsdezárás utáni kereskedésben tovább esett értékük, 5,06 dollárra.

Az egyszeri tételeket nem számítva a harmadik negyedben 910 millió dolláros veszteséget várnak, a forgalom 3,5 milliárd dollárra csökken, az elemzői 4 milliárd dollár helyett. A tavalyi harmadik negyedben még 7,3 milliárd dolláros forgalmat ért el a Nortel.

A cég - amely most Frank Dunn személyében új vezetőt is kap - úgy alakítja át költségstruktúráját, hogy 2002 első negyedében ismét visszatérjen a nyereségzónába úgy, hogy közben forgalma jelentősen meghaladja a 4 milliárd dollárt.

A cég jelenlegi vezetője, John Roth november 1-jétől - a tervezettnél fél évvel korábban - távozik posztjáról, Dunn kinevezésével belső ember kerül a cég élére, aki már 25 éve a Nortelnél dolgozik.

Roth agresszív terjeszkedési politikával a száloptika, a mobilüzlet és az adathálózatok terén a Nortel Networksöt a legnagyobb észak-amerikai távközlési berendezésgyártóvá építette ki, azonban az internet és a távközlési piac válsága és a költséges cégfelvásárlások nehéz helyzetbe hozták a kanadai céget.

Kulcsszavak: +céginfo Nortel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55