Üzlet a technológiában - konferencia - Straub Elek, IBM

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 11. 08:03
A távközlés liberalizációja után a Matáv a vezetékes üzletág hatékonyságának növelését, valamint a piacvesztés minimalizálását tűzte ki célul - mondta Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója, az IBM Magyarország Kft. konferenciáján szerdán, Budapesten.
Az Üzlet a technológiában című rendezvényen Straub Elek hozzátette: előreláthatóan Magyarország egynegyedén a kisebb távközlési vállalatok erősödhetnek meg. Mint az elnök-vezérigazgató elmondta: kitörési pontot jelent a Matáv számára az adatkommunikáció, az internetes szolgáltatás, valamint a mobilpiac. Ezeket a tevékenységeket az Axelerón és a Westelen keresztül végzi. A Matáv számára az elnök vezérigazgató szerint új befektetési lehetőségek nyílnak külföldön is.

Az elnök szerint a magyar távközlési piacot túlkínálat jellemzi, ugyanakkor rendkívül magasak az árak. A jövőben várhatóan leállnak az újabb hálózatfejlesztések, mivel Magyarországon már szinte teljesen kiépített a távközlési hálózat. A kisebb szolgáltatók egy rész jelenleg veszteséges, ezért várhatóan új tulajdonosokhoz kerülnek.

Rámutatott: Magyarországon még nem terjednek dinamikusan az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok, erre 2005-2006-ig várni kell. Ennek hátterében az áll, hogy a mobiltelefonok internetes adatátvitele lassú, és ezért drága.

Az interneten lévő adatok mennyisége évente 300 százalékkal nő, ezért a számítástechnikai tárolókapacitások bővítésén és a processzorok sebességének növelésén fáradozik az IBM - mondta Detlev Golke, az IBM közép-európai, közel-keleti és afrikai disztribúciójának alelnöke szerdán az IBM budapesti konferenciáján. A számítástechnikai óriásvállalat fejlesztéseinek köszönhetően a jövőben évente megduplázódik a számítástechnikai adattárolók (CD-k, merevlemezek) teljesítménye. Detlev Golke hozzátette: a következő tíz évben 18 havonta a processzorok újabb és újabb generációját vezetik be a piacra. Kiemelte: tíz év múlva a világhálón lévő adatok mennyisége akkorára duzzad, mintha minden ember az által valaha is kimondott minden egyes szó felkerült volna az internetre.

Becslések szerint 2003-ra 700 millió személyi számítógép és körülbelül 2 milliárd vezeték nélküli eszköz rendelkezik majd hozzáféréssel a világhálóra. A kézi készülékek háromnegyedét teszik majd ki az internetcsatlakozással rendelkező eszközöknek. Jelenleg még az internetes alkalmazásoknak mintegy 80 százaléka készül PC-re, a mobil kommunikációs eszközök jövőbeni robbanásszerű terjedése miatt megfordulhat ez az arány.

Tom Schwieters, az IDC Hungary magyarországi menedzsere a cég e-world 2001 felmérésére alapozva elmondta: Magyarországon tavaly 17 millió dollár volt az elektronikus kereskedelem, ez 2005-ben várhatóan 2,6 milliárd dollár lesz. Világszerte 2000-ben 354 milliárd dollárnyi üzlet született a világhálón keresztül, ám 2005-ben akár tízszeresére is bővülhet a forgalom. - Ennek érdekében a megnövekvő tranzakciók kezeléséhez szükséges fejlesztésekre, illetve az adatvédelemre kell helyezni a hangsúlyt - mondta Tom Schwieters.

A menedzser meglepőnek nevezte azt, hogy míg az Egyesült Államokban a lakosság 75 százaléka ismeri az elektronikus piacteret, addig Magyarországon 94 százalék ez. Ennek ellenére az amerikai lakosok 39 százaléka, a magyarországiaknak azonban csak 9 százaléka használta már ezt a vásárlási formát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50