Euronet: változtatható sávszélesség SCREAM megoldással

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. október 19. 07:27
Az előrejelzések az internet további térhódítását jósolják, nem csak az adatforgalom, hanem a beszédátvitel területén is” – mondta Sas Tibor az Euronet Rt. kereskedelmi igazgatója a cég szakmai napján tartott sajtótájékoztatón. Az Euronet Rt. partnereivel – az IBM-mel, Avayával, Onyxszel és net.com-mal – együttműködve IP-alapú telefont, CRM megoldásokat és a vállalati kommunikációs megoldások legújabb technológiáit vonultatta fel a több mint 250 érdeklődő számára.
Sas Tibor kiemelte, hogy az Euronet Rt. számára fontos piacot jelentenek a távközlési szolgáltatók. A jövő évi liberalizáció még tovább növeli a köztük dúló versenyt, és mind inkább kikényszeríti a legfejlettebb, hatékonyságnövelő megoldások alkalmazását. Ilyen például a SCREAM a sávszélesség optimalizálására, az Optical Access optikai hozzáférési megoldása, és speciális ajánlattal jelentkezik az Euronet ADSL szolgáltatás nyújtására kis előfizetői sűrűség esetére.

Vállalati kommunikációs megoldásokkal foglalkozott a szakmai nap másik szekciója, ahol – elsősorban az Avaya termékeire alapozva – a hálózati aktív eszközök új generációjával, illetve a kis- és középvállalati integrált hang- és adatátviteli megoldásokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Az 1-es számot viselő szekció az ügyfélkapcsolati megoldásokról szólt.

Az IBM contact centere, a FrontLine elsősorban a bankok, biztosítók, távközlési cégek és a kormányzat 100%-ban Java nyelven írt, robosztus megoldása. Más felhasználói rétegnek készült a Mini Call Center, amely szinte a teljes call center funkcionalitást nyújtja a „hagyományos” ár töredékéért, a DirectTalk pedig automatikus hangbemondást, interaktív hangmenüt és beszédfelismerő rendszert biztosít. Mindezeket az IBM WebSphere fejlesztőkörnyezete teszi teljessé.

A kis- és középvállalatokat célozza meg az Onyx ügyfélkapcsolati portálja, újdonságként az Euronet Rt. palettáján. Sas Tibor nagyon fontosnak tartja az Onyxszal a formálódó együttműködést, hiszen mostanában érik meg az igény a magyar középvállalatoknál a partnerkapcsolataik professzionálisabb kezelésére, és szándékosan egy ilyen könnyen használható, népszerű terméket kerestek az Euronet kínálatába.

A Davox megoldása bankok, biztosítók, marketingcégek kimenő hívásainak adatbázisból történő automatikus lebonyolítását végzi (predictive dialing), a Dictaphone pedig professzionális hangrögzítésre, han katalogizálásra és archiválásra ad megoldást, és egy új fogalmat vezet be: a hangdokumentációs rendszerét. Mindkét cég a közelmúltban lett az Euronet Rt. partnere.

Az Euronet sajtótájékoztatóján Nemes Attila vezérigazgató ismertette a cég működésének legfontosabb adatait. A 2000. év októberében alakult cég alaptőkéje 500 millió forint, 100%-ban magyar magánszemélyek tulajdonában áll, ebből 10%-nyi a dolgozók részesedése. A 2000-es, januártól októberig terjedő csonka pénzügyi év árbevétele mintegy 900 millió forint volt, erre az időszakra esett a cég szervezetének kiépítése, a tényleges működés beindítása. Az október 1-jén induló, 2002. szeptember30-ig tartó pénzügyi év tervezett árbevétele 1,8 milliárd forint.

SCREAM

Az amerikai net.com fejlesztése, a SCREAM révén bármely előfizető – különösebb adminisztráció nélkül – folyamatosan, a pillanatnyi igényeinek megfelelően változtathatja a rendelkezésére álló sávszélességet – és így a dinamikus, időarányos számlázással szemben csak a tényleges igénybevételt fizeti meg.

Takács László, a termékcsoport felelőse, a szakmai nap szekcióvezetője elmondta: „Nagy érdeklődést tapasztalunk a távközlési szolgáltatók részéről, hiszen egy újabb réteg bekapcsolását, azaz egy újabb piaci szegmenst nyerhetnek általa. Bármely cég, de akár egy tipikus otthoni felhasználó is igénybe veheti az internet azon lehetőségeit, amelyet eddig csak a nagyvállalatok engedhettek meg maguknak: nagy felbontású képet tölthetnek le pillanatok alatt, videót játszhatnak le – vagy játékprogram-szolgáltatást vehetnek igénybe. Hangsúlyoznám, hogy a SCREAM által alkalmazott technológia teljesen szabad, nyitott programozási lehetőséggel rendelkezik. Miután a szolgáltató bevezette a megoldást, erre alapozva számos más alkalmazás kifejleszthető és értékesíthető.”

Az Euronet szakmai napján a gyártó net.com munkatársa is jelen volt. „A mai napra egy nagyon érdekes demót állítottunk össze: egy James Bond-filmrészletet ’vetítünk le’, és menet közben változtatjuk az átviteli sávszélességet. Látható, ahogy a tökéletes kép- és hangminőség leromlik, töredezetté válik ha nem megfelelően nagy az adatátviteli kapacitás. Ma még kevés cég engedheti meg magának a fixen lekötött 1,5-2 Mbit per szekundomos sávszélességet, ám a SCREAM-mel lehetővé válik, hogy csak néhány percre vagy órára – az adott videokonferencia vagy oktatási anyag letöltésének idejére álljon rendelkezésre a megnövelt kapacitás” – mondta Vincent Gaurdron.

A rendszer lényege, hogy a különféle, az alap-hozzáférésénél lényegesen nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatásokhoz az ügyfél maga, akár közvetlenül a tartalomszolgáltató webportálján keresztül, azonnali hatállyal beállíthatja a kért sávszélességet, kikerülve a köztes lépcsőket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50