Novell ZENworks for Desktops 3.2

A rendszergazda mindig a szomszédban van

, 2001. november 3. 14:55
Elképzelhető-e olyan több telephelyes nagyvállalat, ahol a számítógépes hálózat felügyeletéért felelős rendszergazda mindig a szomszéd szobában van? A valóságban aligha akad ilyen cég (ha mégis, akkor fölöslegesen sok IT-szakembert alkalmaz), a Novell ZENworks for Desktops 3.2 hálózatfelügyeleti szoftvercsomagjával azonban gyakorlatilag ilyen fejlettségi szintre emelhető a hálózati IT-szolgáltatás. Természetesen a mindenható rendszergazda csak virtuálisan ül a szomszéd irodában, de bármilyen távol legyen is, tökéletes és teljes körű rendszermenedzsmentet nyújthat.
A megoldás lényege, hogy a ZENworksszel (az elnevezés a Zero Effort Networks - azaz hálózatkezelés erőfeszítések nélkül - rövidítéséből származik) Novell címtárszolgáltatására (NDS) épülő teljes körű távoli rendszerfelügyelet valósítható meg (a helpdeskfunkcióktól kezdve a szoftvertelepítésen, a hozzáférési jogosultságok beállításán keresztül a felhasználói csoportok definiálásáig). A rendszergazdák meghatározott asztali gépekhez, vállalati osztályokhoz vagy akár a teljes szervezethez rendelhetik az alkalmazásokat, ami jelentősen felgyorsítja a hálózat tervezését, auditálását vagy az elérhető szolgáltatások átszervezését.

Nagyban szélesíti a ZENworks for Desktops 3.2 általános felhasználhatósági területét a többplatformos kialakítás, mivel a csomag a NetWare hálózati operációs rendszerek mellett Windows NT-vel vagy Windows 2000-rel is használható.

Általános tapasztalat, hogy a ZENworks asztali felügyeleti megoldás nemcsak leegyszerűsíti a hálózatkezelési feladatok elvégzését, hanem egyúttal hatékonyabbá is teszi a felhasználók és az IT-személyzet munkáját. Szoftverelosztási funkcióit úgy alakították ki, hogy az alkalmazások ott álljanak a felhasználók rendelkezésére, ahol szükség van rájuk, ugyanakkor minimálisra csökkenjenek az alkalmazások telepítéséből, frissítéséből és újraépítéséből származó leállások.

Az augusztus közepe óta (az előző verzióval azonos áron) kapható ZENworks for Desktops 3.2 természetesen tökéletesen együttműködik a NetWare nemrégen bejelentett 6.0-s verziójával, együttes alkalmazásuk kettős hasznot kínál. A ZENworks for Desktops 3.2 használatával kényelmesen telepíthetők a NetWare 6 különféle szolgáltatásai, például a Novell iFolder és az iPrint. Mivel a ZENworks for Desktops 3.2 rendelkezik a címtár alapú NetWare-fájlrendszer azon előnyével, hogy a jogosítások nem a felhasználókhoz, hanem az "alkalmazásobjektumokhoz" rendelhetők, egy új alkalmazás létrehozása után semmit sem kell megváltoztatni annak érdekében, hogy az új felhasználók is megkaphassák a megfelelő telepítési és szoftver-hozzáférési jogokat.

Az IDC - az egyik legnevesebb piacelemző cég - a Novell kérésére nemrégiben olyan tanulmányt készített, amelyben egzakt adatokat gyűjtött össze a ZENworks használatával elérhető előnyökről. "A címtár alapú asztali felügyelet üzleti előnyeinek számszerűsítése" című felmérés szerint a ZENworks átlagos hároméves időtartamra viszonyított befektetésmegtérülése (return of investment, ROI) 2039 százalék, a beruházás megtérülési ideje pedig kevesebb mint három hónap. A vizsgált vállalatok körében a hároméves időtartamra viszonyított átlagos megtakarítás cégenként 1,24 millió dollár volt.

Minden vállalkozás általános célja, hogy csökkenő költségek mellett növelje a termelékenységet, és a költséghatékonyság emelésének elvárása a számítógépes hálózat üzemeltetésére is vonatkozik. A Novell ZENworks for Desktops 3.2 asztali felügyeleti megoldásával olyan hatásfok-növekedés érhető el, amely vagy azt teszi lehetővé, hogy kevesebb rendszergazda gyorsabban lássa el a felügyeleti munkákat, vagy azt biztosítja, hogy a számítógéppark komoly bővítése után is elegendő legyen az IT-csapat jelenlegi létszáma.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14