Novell: magyar nyelvű SUSE Linux telepítése, használata - testközelből

Kovács Attila, 2005. június 30. 19:31
A SUSE Linux Professional 9.3 magyar nyelvű változatának telepítését és használatát mutatta be a gyakorlatban ma a sajtómunkatársainak Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország vezető szakembere. A dobozos termék a sikeres otthoni és mobil számítógépes munkához szükséges minden eszközt tartalmaz.
Része egy teljes linuxos asztali környezet, egy szövegszerkesztő, különféle webböngészők, azonnali üzenetküldő (csevegő) és levelezőprogramok, fotókatalógus-készítők, táblázatkezelők, rajzprogramok és multimédiás szoftver. Tartalmazza továbbá az otthoni hálózatkezeléshez, alkalmazásfejlesztéshez, sőt, akár webhelyek kiszolgálásához szükséges legfrissebb, nyílt forráskódú programokat is.

A választhatóan kétféle hordozóról is telepíthető, így két DVD-ből és 5 darab CD-ből álló SUSE Linux Professional 9.3 magyar verzió két féle -- felhasználói és rendszeradminisztrációs – magyar nyelvű kézikönyvet is tartalmaz, összesen 1100 oldalon. Többek között az alábbi programokat kínálja:

Firefox 1.0 nyílt forráskódú webböngésző, hasonlóan választható a Mozilla vagy az Epphany is;
többféle levelezőprogram, például Novell Evolution vagy Kontact;
ismerős szövegszerkesztés és táblázatkezelés: OpenOffice.org 2.0;
vezetéknélküli eszközök, Intel Centrino és Bluetooth-támogatás;
különféle USB eszközök használhatósága (pl.digitális fényképezőgép stb.);
grafikus alkalmazások (pl.projektervező stb.)
internetes telefonálás; skype stb.

Hargitai szerint a SUSE Linux Professional 9.3 magyar változatának telepítése néhány lépésben elvégezhető, átlagos kiépítésű rendszert feltételezve, jellemzően 0,5-1,0 óra idő alatt bárki elvégezheti. Az alapértelmezett csomag kiválasztásával gyorsan elkezdhető a szoftver használata, vagy a telepítendő csomagok kiválasztásával testre lehet szabni a felhasználói beállításokat. Emellett a SUSE Linux Professional magyar verzióhoz 90 nap telepítési támogatást biztosítanak, ha valakinek otthon, vagy kis irodájában problémája adódna a rendszer telepítése során.

A YaST a 9.3 felügyeletének alapja. Ennek az eszköznek köszönhetően a SUSE Linux könnyen telepíthető. A YaST leegyszerűsíti a hardver (például a nyomtatók, a megjelenítési beállítások vagy akár a Bluetooth eszközök) és a szolgáltatások (például a DNS, a DHCP, a Samba és a tanúsítvány szerverek) konfigurálását.

Az otthoni Microsoft Windows munkakörnyezet Linuxra váltása is rendkívül leegyszerűsödik, hiszen a SUSE Linux Professional 9.3 számos olyan szolgáltatást tartalmaz, amelyekkel egyszerűen elkezdhető a Linux használata -- például biztosítható több rendszer indításának kezelése --, valamint a programcsomag olyan alkalmazásokat kínál, amelyek a Windows alkalmazások fájlformátumainak használatára képesek.

Kulcsszavak: Linux Novell-hu Novell

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50