Tovább rontott a Marconi

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 14. 17:45
A világgazdasági lassulással nehezen küzdő brit Marconi távközlési berendezésgyártó hatalmas, 5,12 milliárd fontos adó előtti veszteséget jelentett üzleti éve szeptemberrel zárult első fél évéről - messze többet az elemzői várakozásnál -, a tavalyi hasonló időszaki 66 millió fontos adó előtti veszteség helyett. Kénytelen volt leértékelni a piacai összeomlása előtt vásárolt részesedéseket is.
Nettó eredménye 5,08 milliárd font veszteség volt, a tavalyi hasonló időszaki 145 millió font veszteség helyett. Bevételei 2,58 milliárd fontra csökkentek 3,19 milliárdról. Nem fizetnek időszaki osztalékot. Tavaly 1,9 penny időszaki osztalékot adtak a részvényeseknek.

A cég, amelynek részvénye 95 százalékkal gyengült az év eleje óta, azonban változatlanul fenntartotta kedden előrejelzését, hogy március végéig 2,7-3,2 milliárd fontra csökkenti nettó adósságát, főleg részesedések értékesítése révén. Szeptember végén 4,282 milliárd font volt a nettó adóssága. Azóta még 140 millió fontot szereztek az orvosi műszergyártás és más nem alaptevékenységek eladásából.

A cég keddi közleménye szerint a szeptemberi amerikai terrortámadások tovább rontották az amúgy is bizonytalan piaci helyzetet, és ezért nem tudnak jóslatokba bocsátkozni az egész pénzügyi évre, azon kívül, hogy jövőre sem várnak föllendülést a piacaikon. Mindenesetre nem jó jel, hogy a Marconi ügyfelei, a telefontársaságok világszerte igyekeznek csökkenteni költségeiket.

Az első üzleti fél évben a Marconi működési vesztesége 222 millió font volt, összhangban az októberben rontott vállalati előrejelzéssel. Tavaly az első üzleti fél évben 320 millió font működési nyereséget értek el. A mostani első fél évben a Marconi 3,5 milliárd fontot írt le arculatérték és részesedései értékvesztése miatt, miután tavaly még folytatta vállalatfelvásárlásait az Egyesült Államokban és Olaszországban. Az idén már két borús profitfigyelmeztetést adott ki, több ezer állást megszüntetett és leváltotta felső vezetését. Szeptemberben kirakták az FTSE-100-as tőzsdeindexből.

A keddi közlemény szerint az új vezetés elszántan igyekszik "újrahelyezkedni" a piacon, és javítani a pénzügyi teljesítményt. A működési költségeket 12 százalékkal csökkentették az üzleti második negyedévben az elsőhöz képest.

Kedden dél felé a Marconi 0,2975 font volt a londoni értéktőzsdén, 1,35 pennyvel, azaz 4,66 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál. Az év elején 9 font közelében járt.

Kulcsszavak: +céginfo Marconi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14