Újabb eszköz vette célba a webszervereket

Tóth Kristóf, 2001. november 23. 23:08
Azok a társaságok, amelyek szervereiken a Microsoft adatbázisrendszerét futtatják, könnyen veszélybe kerülhetnek, az elmúlt napokban ugyanis elterjedt egy olyan szoftver, amely ezeket a gépeket veszi célba.
Az egyelőre ismeretlen hackerek által készített szoftver, a "Voyager Alpha Force" a napokban bukkant fel, és több mint 300 számítógépet fertőzött meg, közölte Elias Levy, a SecurityFocus.com technikai igazgatója. A fertőzés egyelőre jóval kisebb méreteket ölt, mint a Code Red és Nimda férgek esetében, amelyek számítógépek százezreit "hódították" meg augusztusban, illetve szeptemberben. A támadó eszköz ráadásul az IRC rendszerre épül, ami csökkenti veszélyességét.

Levy szerint azonban néhány száz számítógép is elegendő lehet ahhoz, hogy a szoftver komoly problémákat okozzon. Egyelőre szerencsére nem indult DDoS támadás a fertőzött rendszerekről, de az eszköz készítői bármikor, könnyedén elindíthatnak egyet, mondta. - Ez egy fegyver, ami csak arra vár, hogy valaki meghúzza a ravaszt - tette hozzá Levy.

Egy ilyen (DDoS) támadás esetén a szoftver a fertőzött számítógépekről hamis információtömeggel kezdi bombázni a célpontként kijelölt számítógépes rendszert. A kiszemelt webszerver az óriási adatmennyiség következtében megbénul, a külvilág számára elérhetetlenné válik, sőt bizonyos esetekben össze is omlik.

A Voyager Alpha Force a Microsoft SQL Server adatbázisszoftvert futtató számítógépeket fertőzi meg, amennyiben az adott rendszer alapértelmezés szerinti jelszava nem került módosításra, közölte a SecurityFocus.com. Amennyiben egy számítógép megfertőződött, automatikusan felcsatlakozik az IRC csatornára, és parancsra vár. Levy azt javasolja a rendszeradminisztrátoroknak, hogy változtassák meg az alapértelmezett jelszót, és alkalmazzanak tűzfalat rendszerük védelme érdekében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36