Flexibilis kommunikáció = Flex-Com, a digitális bérelt vonal

, 2001. december 26. 10:31
Mit tegyen egy cég, ha telephelyeit közös informatikai rendszerbe kívánja kapcsolni? És akkor, ha a telephelyekből egységes alközponti hálózatot szeretne létrehozni? Mi a megoldás, ha az üzleti kommunikációban nem megengedhetők a nyilvános távközlő hálózatok olyan "fogyatékosságai", mint a hívásfelépítési idő, a foglaltság, a torlódás, a késleltetés és az idegen behatolás lehetősége? Mi a teendő, ha a saját távközlési forgalom költsége a nyilvános kapcsolt távközlési hálózaton túlzottan magas? Nos, ilyen esetekben segít a Matáv menedzselt bérelt vonali szolgáltatása, a Flex-Com.
Hangátvitel

Ahogy a földrajzilag elszórtan elhelyezkedő vállalatok egyre növekvő mértékben terjesztik ki tevékenységüket az egész világra, úgy nő rohamosan az igény olyan, az egész vállalatra kiterjedő hálózatok iránt, amelyek a hírközlő szolgáltatásokat - beszéd vagy adat - egységesen képesek kezelni. A magánhálózatokat létesítő vállalatok általában egy szolgáltatótól megvásárolt virtuális magánhálózatot használnak, ahol a sávszélességért fizetett díj teszi ki a vállalat üzemeltetési költségeinek nagy részét. Az igényelt sávszélesség minimalizálására az ismert adatkomprimáló technikák mellett a beszédkomprimálás kínálkozik.

A Matáv Rt. Flex-Com szolgáltatásának célja mind az adat-, mind a beszédátviteli igények magas fokú kielégítése. A hálózat csomópontjai (node-jai) és végberendezései analóg és digitális beszédinterfészekkel is rendelkeznek. Az analóg interfészek alközponti mellékek meghosszabbítására vagy kevésbé korszerű alközpontok összekapcsolására használhatók. Korszerű, digitális alközpontok összekapcsolására, alközponti hálózatintegrálásra elsősorban a 2,048 Mbps-os digitális interfész használata javasolt, amelyet E1 interfésznek is nevezek. A Flex-Com hálózat az E1 interfészen 30 darab PCM beszéd- és egy jelzéscsatorna átvitele mellett kisebb csatornaszámú összeköttetések létesítésére is lehetőséget nyújt, azaz költséghatékony megoldást biztosít. Modulárisan illeszkedik a felhasználó átviteli igényeihez: nem kell 30 csatornát fizetnie, ha például öt is elegendő beszédforgalmának lebonyolítására.

Költséghatékony megoldás

A Matáv a Flex-Com szolgáltatáshoz egy speciális belső hálózatot alakított ki, amelynek alapját országos digitális gerinchálózata képezi. A menedzselt bérelt vonali hálózat a korszerű digitális technológiának köszönhetően megbízható és üzembiztos szolgáltatást nyújt.

A menedzselt bérelt vonal költséghatékony. S nem csupán azért, mert használatáért állandó havidíjat kell fizetni, hanem azért is, mert a hálózat megtervezésekor a tényleges igényeknek éppen megfelelő kapacitást lehet figyelembe venni (2001. október 15-étől december 31-éig akció zajlik).

Az adatátviteli sebesség 300 bps és 2 Mbps között választható. Az igények kielégítéséhez szükséges sávszélességtől függően a Flex-Com hálózat különböző szolgáltatási csoportokat kínál.

Sokoldalú felhasználás

A kommunikációs igények rugalmasan illeszthetők a rendszerbe. Használható adat, beszéd, videó és multimédiás információk átvitelére, internetezésre - hazai és nemzetközi kapcsolatokban egyaránt. A bérelt magánhálózaton továbbított információk kizárólag a meghatározott végpontok között - zárt virtuális rendszerben - áramolnak, így a szolgáltatás gyorsabb és biztonságosabb adatátvitelt nyújt.

A bérelt vonalak, komplett magánhálózatok kiépítését előzetes tervezés és felmérés előzi meg, így a Matáv biztosítja az adatátviteli szolgáltatás testre szabását, egyedi megoldások kivitelezését. A Flex-Com hálózat a bérelt vonali szolgáltatásokon kívül alkalmas a legkorszerűbb szolgáltatások nyújtására: például Frame-Flex (Frame-Relay technológia), City-Voice (beszédsávi forródrót jellegű szolgáltatás) és ISDN-Flex (ISDN-hozzáférés bérelt vonalon).

A Flex-Com hálózat rugalmasan átalakítható, ha például a vállalat szervezete megváltozik, új telephelyeket nyit, régieket összevon vagy megszüntet. A Flex-Com hálózatban alkalmazott korszerű szoftverbázisú technológia megteremti a felhasználók jövőbeni távközlési fejlesztéseinek műszaki alapjait, hosszú távra szól, és sok más értéknövelt szolgáltatás hordozója lehet.

Kulcsszavak: távközlés Matáv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38