Lomográfiai követség Magyarországon

De mi az a lomográfia???

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. december 28. 08:54
December közepén megnyílt a Lomográfiai Követség Magyarországon. A BankCenter passzázsszintjén található kis üzlethelyiség a hazai lomográfiai közösség központja. A világszerte óriási népszerűségnek örvendő mozgalom kultusztárgyai így végre itthon is kaphatók! De mi az a lomográfia???

Lomo Kompakt Automat

A termékskála zászlóshajója a nosztalgikus érzéseket ébresztő Lomo Kompakt Automat. Ez a kis, fekete, masszív, orosz fényképezőgép hagyományos 35 mm-es filmmel működik, Radijonov professzor szenzációs 32 mm-es lencséjének köszönhetően hihetetlen képeket készít. A szentpétervári gyár látja el az egész világot ezzel a zsírpapírba csomagolt, valódi szovjet csodával.

Action Sampler Clean

Egy lövés – egy négy képből álló képsorozat. Ez a négylencsés fotógép egy másodpercet négy részre bont, majd egyetlen fotón újra összeilleszti. A mozgás fázisai egy képeslaphoz hasonlóan kerülnek a képre.

Supersampler Yellow

A mozgás fázisai ennél a gépnél négy - egymás alatt elhelyezkedő - panorámaképen foglalnak helyet. Választható az elsütés gyorsasága: a négy részkép elkészítése 2, vagy 0,2 másodperc alatt lehetséges. Elemet nem igényel, a filmtovábbítás egy zsinór segítségével működik.

Holga 120s

Középformátumú (6x4.5) fényképezőgép – elérhető áron. Ez a mindössze 200 grammos gép nagyszerű lehetőséget kínál azoknak, akik a 35 mm-es filmek világából megkockáztatják az ugrást a csak a profi fotósok számára nyitott középformátumú fényképezés világába. Hihetetlen olcsósága mindenki számára megnyitja ezt a lehetőséget.

Elf Nightvision Device

Fejlett orosz haditechnikán alapuló éjjellátó készülék. A legnagyobb sötétségben is könnyed tájékozódást tesz lehetővé.

A lomográfia legújabb fejlesztése. A Lomo Kompakttal készült fotók férfi és női alsóneműket díszítenek: minden egyes modellhez tartozik egy történet is, melynek folytatása a Lomográfia weboldalán lesz olvasható.

Mi az a lomográfia?

Az analóg fényképezés új megközelítésének indult, mára egy megaprojekt lett belőle. A lomográfia célja a Föld felszínének tanulmányozása és dokumentálása fényképek millióinak segítségével. A lomográfusok (lomohasználók) a lomográfia tíz aranyszabályának betartásával a lehető legtöbb fotót készítenek lehetetlen szituációkban, lehetetlen pozíciókból: ezek a lomográfiák. Ezek összeillesztésével (lomo clipek segítségével) képek ezreiből hatalmas képfalak jönnek létre, melyeket a világ minden részén kiállítanak. Ez a LomoVilágArchívum, a lomografikus eszme magja, mely a világ lomográfusai által beküldött lomográfiákból táplálkozik, gyűjtőhelye a Bécs, a lomográfia szülőhazája és főhadiszállása.

A lomográfia tíz aranyszabálya

Vidd magaddal a Lomódat, akárhova mész

Használd állandóan, bármikor – éjjel és nappal

A lomográfia nem hatással van az életedre, hanem része annak

Kerülj minél közelebb lomografikus érdeklődésed tárgyához

Ne gondolkozz (William Firebrace)

Légy gyors

Nem szükséges előre tudnod, mi kerül a fotóra…

…amúgy sem kell tudnod utólag sem, mi van rajta

Csípőből lőj!

Ne foglalkozz a szabályokkal (ezekkel se…)

A lomográfia története

1982 Szentpétervár Megkezdődik a Lomo Kompakt Automat gyártása

1992 Bécs Két egyetemista, Matthias Fiegl és Wolfgang Stranzinger megalakítják a Nemzetközi Lomográfiai Társaságot. A lomográfiai közösség mára több mint 500 000 tagot számlál világszerte.

1994 Moszkva és New York Az első nemzetközi lomokiállítás a két városban egyszerre zajlik.

1995 Berlin és a világ többi része A német fővárosból kiindulva az egész világon lomográfiai követségek alakulnak. Mára összesen kb. 60 ilyen létezik.

1996 Moszkva A két alapító sikerrel tárgyal Vlagyimir Putyinnal a bezárásra ítélt Lomo Plc. üzem megmentéséről, a Lomo Kompakt gyártásának folytatásáról, és megszerzik az egész világra érvényes disztribúciós jogokat.

1997 internet Elkészül a lomográfia virtuális otthona, a www.lomography.com weboldal. A folyamatosan gyarapodó szolgáltatások (LomoWorldArchive, LomoHomes, LomoLab…) segítségével hatékony eszközévé válik a lomográfiai közösség összefogásának.

1997- LomoGlobal Világszerte lomográfiai események és versenyek zajlanak nagy sikerrel, például: ActionSampler világbajnokság 1999, lomolimpiai játékok 2000 stb. A lomográfia híre bejárja a világsajtót: a The New York Timestól a Business Weeken és a Time Magazine-en át a The Moscow Tribune-ig jelennek meg cikkek a szovjet fotógép és társainak világhódító útjáról.

2001 Budapest Megalakul a Lomográfiai Követség Magyarországon

További információk

Lomographic Embassy Hungary

Szabadság tér 7. (Bank Center)

1054 Budapest

Tel.: 302-9002

E-mail: info@lomografia.net

Kulcsszavak: kamera +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36