Albacomp: új vezetéssel ambiciózus tervek

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 24. 17:59
- Az Albacomp vállalatcsoport 2001-ben 16 milliárdos konszolidált árbevétel mellett közel félmilliárdos eredményt ért el, amiből az Albacomp Rt. árbevétele várhatóan 12 milliárd, eredménye pedig meghaladja a 300 millió forintot - jelentette be Koródi Bálint, az Albacomp Rt. vezérigazgatója.
Mivel azonban az Albacomphoz hasonló rendszerintegrátor-cégek eredményeit ma már nem csupán a forgalom, hanem a hozzáadott érték is minősíti, a kereskedelem mellett 2002-ben fontos cél a termék- és szolgáltatásportfólió növelése. Ennek jegyében az Albacomp modern hálózati technológiák mellett információvédelmmel, internet alapú megoldásokkal, konzultációval, tanácsadással bővíti kínálatát. Természetesen a vállalat továbbra is gyártja a magyar piacon márkásnak (local brand) tekintett számítógépeit, s új termékek bevezetése - például az Infopont információs terminál - is várható. Többéves - bérmunka jellegű - együttműködés után, a külföldi partner javaslatára egy székesfehérvári székhelyű amerikai-magyar vegyes vállalat létrehozása is szerepel a tervek között. Az új vegyes vállalat számítástechnikai részegységek diagnosztizálásával és javításával foglalkozik majd, iparszerűen és technologizált módon, több száz új munkahelyet teremtve. Hasonló típusú vállalkozásra Magyarországon eddig még nem volt példa.

Bővülő partnerkapcsolatok

Az Albacomp rendelkezik egy jól meghatározott, elégedett ügyfélkörrel, mellyel kiegyensúlyozott, hosszú távú kapcsolatot ápol - mondta Koródi Bálint, kiemelve, hogy 2002 egyik legfontosabb feladata ennek az ügyfélkörnek még komplexebb kiszolgálása lesz. Ugyanakkor az Albacomp a jövőben mindenképpen új vevői között szeretné tudni az ipar és kereskedelem területén tevékenykedő nagyvállalatokat is. Ennek során stratégiai együttműködésre törekszik az egyébként konkurenciát jelentő multinacionális vállaltokkal is, kiegészítve kínálatukat az Albacomp speciális tudásával és helyismeretével. A kis- és közepes vállalkozások (SMB - Small Medium Business) számára szolgáltatásorientált cégként igyekszik teljes megoldások szállítójává válni. Az Albacomp az infrastruktúra szállítása mellett alkalmazásszolgáltatással (ASP) is áll az SMB terület rendelkezésére, akár outsourcingban is felvállalva a vele szerződő vállalatok informatikai feladatait.

2002-től új menedzsment

A vállalat 17 éves múltja során a mindenkori piaci igényekhez alkalmazkodva többször is jelentős átszervezésen ment keresztül. A cég jelenlegi mérete és várható további, dinamikus fejlődése miatt - a tulajdonosok döntése alapján - az operatív vezetés 2002 januárjától kibővül, és modern menedzsmenttechnikák alkalmazása kerül bevezetésre. Ettől az időponttól a cég vezetését Koródi Bálint vezérigazgató vette át, aki menedzseri képességeit korábban a magyar IT-piac másik jelentős szereplőjénél, a Montana Rt.-nél bizonyította. A vezetés további új tagja Szajkó György műszaki vezérigazgató-helyettes, valamint a már korábban is az Albacompnál dolgozó Dosztál György termelési vezérigazgató-helyettes és Kőszegi Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettes. (Az innovációs-rendszerintegrációs és szolgáltatási terület operatív irányítását a jövőben Szajkó György látja el.)

Belső megújulás

A szervezeti korszerűsítés során a jelenleg 700 fős cégcsoport bizonyos területein további létszámbővítésre, míg másutt leépítésekre kerülhet sor. Az új vezérigazgató fontosnak érzi a munkatársak elkötelezettségének erősítését. Ehhez Koródi Bálint szerint mindenképpen szükséges a jobb és rendszeresebb belső tájékoztatás. Az eddigieknél szorosabb kapcsolatra törekszik ugyanakkor a szakmai szervezetekkel, és nem utolsósorban a szakújságírókkal is. Az Albacomp sok sikertörténettel büszkélkedhet, kár lenne ezeket eltitkolnunk az újságírók előtt - állítja az új vezérigazgató, utalva elsősorban az elmúlt évi forgalomnövekedésre, amelyet a magyar tulajdonú informatikai vállalkozás az iparág általános visszaesése közepette ért el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50