E-kereskedelem: IKB-tájékoztatók a laikus felhasználóknak

Kovács Attila, 2002. január 29. 15:06
Az információs társadalommal kapcsolatos elektronikus kereskedelmi szolgáltatások szabályozására létrejött, és december 18-án elfogadott 2001. Évi CVIII. Törvényben foglaltak könnyebb, jobb értelmezésére, a laikus potenciális felhasználók tájékoztatására tájékoztató kiadványok megjelenését tervezi a tavaszi hónapokban az Informatikai Kormánybiztosság – jelentette be az IKB január 29-i budapesti sajtóbeszélgetésén Suba Ferenc, a Meh-IKB jogszabály-előkészítő főosztályának a vezetője.
Megnyitójában Sík Zoltán kormánybiztos kiemelte, hogy az elfogadott törvény stabil keretet ad az e-kereskedelem elterjedéséhez. Úgy véli, bár nálunk még nem jelentős az ún. b2c típusú e-kereskedelem, a törvény pont időben érkezett és teremti meg a jogszabályi kereteket.

Desswffy Anna, az IKB szabályozási főcsoportfőnöke szerint az elfogadott e-kereskedelem törvény több lépésen keresztül teremtheti meg a felhasználók bizalmát. Egyrészt az elektronikus kereskedelem elektronikus iratok alapján valósul meg, másrészt kötelező adatközlési szabályok (adatközlés tartalma, szolgáltató legfontosabb adatai, a tevékenységre vonatkozó etikai előírások stb.) vannak rögzítve a törvényben.

A kodifikációs stratégia fő elemeiként az IKB a következő, még megoldandó témákat veti fel : az e-szignó államigazgatási alkalmazása, az e-kereskedelmi törvényhez kapcsolódó jogszabály-módosítások, végrehajtási utasítások; az ún. Common Criteria nemzetközi informatikai biztonsági szabvány átvétele, alkalmazása; elektronikus iratkezelés szabályozása; digitális archiválás, digitális tartalmak kialakításának jogszabályi elősegítése; áfa-kezelés az e-kereskedelmi szolgáltatásoknál; adatvédelem az e-kereskedelem célú hálózati kommunikációban; joghatósági rendezés az esetlegesen az e-kereskedelemmel összefüggő jogvitákban; fogyasztóvédelmi békéltető testületek fellépése a hálózati kommunikációban, az önszabályozás jogszabályi támogatásának kimunkálása.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50