Véget ért az IBM ThinkPad TransNote pályafutása

Tóth Kristóf, 2002. február 5. 23:24
A világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cége, az IBM képviselői hétfőn hivatalosan is megerősítették azon korábbi pletykákat, melyek szerint a Big Blue felhagy a ThinkPad TransNote gyártásával, vagyis a jövőben a boltokban már hiába keresünk olyan hordozható IBM számítógépet, mely billentyűzet mellett elektronikus tolllal is kényezteti a felhasználót.
Az IBM képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a nem is olyan régen, nagy hírverés közepette debütált ThinkPad TransNote gyártását most azért szüntetik meg, mert a jelenlegi gazdasági körülmények nem kedveznek egy ilyen jellegű notebooknak, és az sem titok, hogy a notebookok esetében szokatlan adatbeviteli megoldással rendelkező TransNote eladási mutatói a közelmúltban nem voltak túl kedvezőek.

Az IBM TransNote-ról annyit érdemes tudni, hogy lényegében egy IBM ThinkPad sorozatba tartozó mini-notebook és egy olyan kis, firkálásra alkalmas jegyzettömb kombinációja, amely képes felismerni az emberi kéz által lejegyzett dolgokat, majd azokat digitális formában közli a számítógéppel. Amikor az IBM egy évvel ezelőtt nagy hírverés közepette bemutatta a TransNote-ot, a cég vezetői még nagy bizakodással nyilatkoztak az újdonság sikerét illetően, sőt azt is megígérték, hogy az első TransNote számítógépeket több új változat követi majd, most azonban már tudjuk, hogy az IBM számításai TransNote ügyben egyáltalán nem jöttek be.

Az IBM mindenesetre várhatóan a jövőben is előrukkol majd hasonlóan innovatív újdonságokkal, így tudni lehet, hogy a Big Blue fejlesztőmérnökei gőzerővel dolgoznak többek között a ThinkPad termékcsaládba tartozó viselhető számítógépeken, és a karóra számítógépeken. Az IBM egyébként úgy véli, hogy bár a TransNote a jelenlegi körülmények között mindenképpen mellékvágánynak tekinthető, az esetében alkalmazott technológiák nem vesznek kárba, ugyanis a jövőben várhatóan több új generációs IBM számítógép kapcsán is összefuthatunk majd egy-két TransNote-féle technológiai megoldással.

A szakértők nagy része az üggyel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy az IBM ThinkPad TransNote hordozható számítógépek azért nem lettek sikeresek a piacon, mert áruk túl magas volt, sőt egyesek még a mindenképpen újszerű adatbeviteli megoldás gyakorlati használhatóságát is megkérdőjelezik. Tény, hogy a TransNote notebook kezdőára 3000 dollár volt, ráadásul a korábban beígért tökéletes kézírásfelismerés sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, vagyis ily módon érthető, hogy nem sokan kívántak komolyabb összeget áldozni egy olyan, bármennyire is innovatív eszközre, mely a használhatóság terén nem volt teljesen tökéletes.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55