Ujjlenyomat-olvasóval ellátott IBM ThinkPad

forrás Prim Online, 2004. október 6. 14:54
Az IBM újabb lépést tett előre a számítógépes biztonság és adatvédelem területén, amikor bejelentette az első ujjlenyomat-olvasóval ellátott ThinkPad forgalomba hozatalát. A ThinkPad család most egy olyan modellel bővült, amely egyszerűsített hozzáférést biztosít a jelszóval védett személyi és pénzügyi információkhoz, webhelyekhez, dokumentumokhoz és e-mail üzenetekhez, mégpedig páratlan adatvédelem mellett: erről a beágyazott biztonsági alrendszer és az új biometrikus képesség gondoskodik.
Az ujjlenyomat-olvasó a ThinkPad T42-es modellek némelyikének lesz a tartozéka. Az új olvasó a kurzormozgató nyilak alatt helyezkedik el, a csuklótámaszba építve. A felhasználó úgy léphet be a rendszerbe - illetőleg a szoftverbe, alkalmazásba, webhelyre vagy adatbázisba -, hogy ujját a kisméretű, vízszintesen elhelyezett szenzorra illeszti. A szkennelés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, így a legnagyobb biztonság kényelemmel is párosul e notebookokban, mégpedig standard funkcióként. Ez a fajta ujjlenyomat-olvasó több információt rögzít, mint a hagyományos "képolvasó“ technikák, mivel a hamis azonosítás megelőzése érdekében az ujjbegy felületének nagyobb részét tapogatja le.

Az IBM on demand biztonsági architektúra és a ThinkVantage technológia


Az IBM mind a hardver, mind a szoftver vonatkozásában továbbfejlesztette biztonsági alrendszerét, az Embedded Security Subsystemet is: megjelent a Client Security Software új, 5.4-es verziója, melynek jellemzői a biztonságos jelszókezelő rendszer (Password Manager), a leegyszerűsített használat és telepítés, továbbá hogy a rendszert az IBM első ízben szállítja előtelepítve. Az új verzió lehetőséget nyújt az ujjlenyomat-azonosítás és a komplex jelszavas védelem váltakozó, vagy kombinált alkalmazására. Az új szoftver és a beépített biztonsági chip varratmentesen integrált az ujjlenyomat-olvasóval, ami fokozott biztonságot nyújt a legkényesebb információk - például titkosítási kulcsok, elektronikus azonosítók, jelszavak - számára és megvédi azokat az illetéktelen hozzáféréstől.

Az Embedded Security Subsystem az IBM ThinkVantage Technologies névvel jelzett technológiáinak egyik legfontosabb eleme. Olyan eszközkészlet, amely megkönnyíti a ThinkPad notebookok és a ThinkCentre asztali számítógépek üzembe helyezését, hálózatra kapcsolását, védelmét és támogatását. Az ujjlenyomat-olvasó csupán az egyik lépcsőfok az IBM biztonsági megoldásainak koncentrikus rendszerében. A többi elem között szerverek, operációs rendszerek, továbbá azonosító-kezelő, köztes-szoftver, web-biztonsági, hálózati elérési, tárolási, rendszerfelügyeleti és tanácsadási megoldások szerepelnek. Ezek védelmet nyújtanak az adatoknak a hackerek, a kártékony vírusok, férgek és a spam-áradat támadásaival szemben, továbbá gondoskodnak az új vezeték nélküli technológiák, illetve a hatóságok által előírt követelmények teljesüléséről is.

A fentieken túlmenően az IBM az Utimaco Safeware informatikai biztonságtechnológiai céggel közösen bejelentette, hogy az IBM jogot szerzett az Utimaco szoftvereinek viszonteladására. Ezzel megteremti a lehetőséget ügyfelei számára a teljes merevlemez titkosítására, ami egy notebook elvesztése vagy eltulajdonítása esetén megakadályozza a jogosulatlan hozzáférést. Az Utimaco Safeguard Easy nevű megoldása az első teljes merevlemez-titkosító termék, amely bizonyítottan kompatibilis az IBM Rescue and Recovery technológiával. Ez utóbbi egy ThinkVantage technológia, amely a teljes merevlemez automatikus archiválására és helyreállítására szolgál, védelmet nyújtva az adatvesztés ellen vagy az operációs rendszer összeomlása esetén.
Kulcsszavak: security notebook IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14