Hogy alakultak az IT-fizetések 2001-ben, Amerikában?

Előny a megszerzett vizsgaigazolvány

Zsadányi Pál, 2002. február 12. 22:48
Érdekes különkiadású hírlevél érkezett a drótpostaládámba a Brainbench-regisztrációm folytán. A BrainBuzz vizsgaközpont évenként szokásos felméréseinek a legújabb eredményéről szól.
A válaszadók adatainak elemzése globálisan azt mutatja, hogy míg 2000-ben akár 20 százalékos fizetésemelkedést is lehetett regisztrálni, addig 2001-ben a felének is örülhetett, aki kapott ekkorát. Az átlag mindössze 3 százalék körüli! Határozott előnye mutatkozott azonban a megszerzett vizsgaigazolványoknak. A nemenkénti megoszlás ugyancsak érdekes, hisz a hasonló beosztású hölgyek előnyét mutatja, ami sokak számára talán váratlan jelenség. Pedig az már korábban is ismert volt, hogy a felső vezetésbe meglehetősen alacsony százalékban jutó hölgyek, arányaiban, nagyobb százalékban sikeresek a férfiaknál.

Az amerikai kereseti viszonyok hazánkban ugyan még tájékozódásra sem igazán használhatók, de a nálunk, vagy még inkább az EU-ban várható tendenciákról azért már mutathatnak valamit. A 6000 válaszadó elemzésén alapuló statisztika megmutatja, mely képzési irányok nyújtják a minősítő vizsgákba befektetőknek a legnagyobb hasznot.

A csúcsmegtérülés, már hosszú idő óta, a telekommunikációs szektor szakterületein érhető el. Nem véletlen tehát, hogy a kereseti lista éllovasai a Voice over IP tanfolyamot végzettek közül kerültek ki (79 kUSD/éves átlagkeresettel – ami vagy 22 M Ft). A további nyerő telefóniai tanfolyamok: Cisco Network Design, Computer Telephony Integration, Cellular Technology. A Cisco-szakértők általában jól keresnek.

Az informatikai területen a Project Management vezet, az abszolút listán mindjárt a 2. helyezettként (77 kUSD/év – ami kb. 21 M Ft, alig marad el az első helyezettől). A továbbiak is érdekesen alakulnak. Jellemző, hogy a UNIX-os bizonyítványok birtokosai az élbolyban vannak. Vezet a Solaris (az abszolút listán a 3. helyezettként), utána a HP, az AIX, majd más, általánosabb UNIX-hoz kapcsolódó bizonyítványok. A Microsoft-jogosítványok messze a táblázat hátsó udvarában helyezkednek el. Közülük a legjobb helyezést a Visual Basic érte el (19. helyezés).

A hálózati rendszerek körében kiugróan magas helyezést szereztek az XML képesítések, minthogy az abszolút lista 4. helyezését foglalták el (évi 71 kUSD – kb. 20 M Ft). Ez valószínűleg senkit nem lepett meg.

A programozási nyelvek sorrendje is figyelemre méltó. A legnagyobb sikert ma is a C++ bizonyítvány biztosítja. A további sorrend: Java EJB, Java 2, C, Visual Basic, Cobol II (ezt a nyelvet tőlünk nyugatabbra még mindig nagyra jegyzik, nálunk méltatlanul rangon aluli, pedig a MicroFocus Cobol a világ legportábilisabb programozási nyelve, akár hiszi valaki, akár nem!).

Az adatbázis-kezelők közül messze az Oracle viszi a csúcsot, az abszolút listán a 6. helyezett. Az RDBMS Concepts bizonyítvány már csak a 15. helyre volt jó. Az Oracle PL/SQL viszont a 24. helyre szorult, a piac kevésbé értékeli.

A webes témájú jogosítványok közül az XML-t már említettük. A többiek azonban messze lemaradva követik, egészen a hátsó mezőnyben. Ott viszont vezet az Apache Administration (14. hely), majd az ide sorolható Network Security (21. hely) és Internet Security (25. hely). Itt jelenik meg az első Microsoft jogosítvány: Active Server Pages (26. hely).

A rendszeradminisztrátorok jogosítványaiból, mint fentebb már jeleztük, a UNIX-osok a felső, míg a továbbiak az alsó házban foglalnak helyet. Az alsó házban vezet a Red Hat Linux adminisztrátori jogosítvány (22. helyezés). A továbbiak: MS W2K szerver (), Novell NetWare (27.), MS WNT4 (28.), MS W2K kliens (29.), Linux SuSE (30.) és a Linux általános (31). Mint látható, a linuxosokat nem igazán fizetgetik túl. (Olcsó operációs rendszerhez csak olcsó embert tudnak megvenni?)

A legrosszabban azok jártak a statisztika szerint, akik csak általános hálózati vagy számítógép-rendszergazda tanfolyami képesítést szereztek (minimális fizetés a táblázatban: 42 kUSD – kb. 24 M Ft, aminek nálunk még mindig ugyancsak sok rendszergazdácska örülne, ugye? Mikor is jutunk el - hm, legalább Európába?).

Nem kimutatható az eltérés az olyan jogosítványok között, amelyeket online vagy hagyományos vizsgán szereztek. A hölgyek fizetései minden kategóriában 2-4 százalékkal magasabbak a hasonló beosztású férfiakénál!

A válaszadók egyébként optimisták, a 2002. évben jóval több fizetésemelést várnak.

A felmérés részvevőit egyébként a Brainbench 3 millió regisztrált tagját tartalmazó adatbázisból válogatták. Kiválasztottak 239 ezret, akik közül 22 ezer válaszolt. Az itt bemutatott statisztika csak a 6000-nyi amerikai adatait elemezte, de a Brainbench világadatokkal is rendelkezik. Ezek csak külön kérésre érhetők el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50